In het plantsoen, waar eerder de villa Dorpszicht van de familie van Daalen stond, werd een monument opgericht, in augustus 1945, door de Royal Winnipeg Rifles uit Canada. Zowel van de villa als van het monument ziet u foto’s in het Bennekoms Kamertje. De 58ste mini-expositie in de Dorpsstraat!

Het schilderij van Marijke Bodlaender laat zien dat na de herinrichting van het plantsoen door Ank Bleeker en Anneke Nauta één van de meest geliefde plekjes van Bennekom is geworden. Zie ook  over de herinrichting in 2000: http://www.bleekernauta.nl/park-en-tuin#/bart-van-elstplantsoen-bennekom/
Binnenkort maken de bloeiende prunussen het voorjaarsplaatje compleet.

Uiteraard krijgt de kranslegging op 4 mei tijdens Dodenherdenking ook alle aandacht in deze 58ste expositie in het Bennekoms Kamertje. Op 4 mei wordt er eerst een krans gelegd namens het voormalig verzet, vervolgens een krans namens de kinderen basisscholen, de Alexanderschool het monument heeft geadopteerd en daarna wordt er een krans namens het College van Burgemeester en Wethouders gelegd. De stichting Bart van Elst die deze herdenking en het voorafgaande concert organiseert verdient daarvoor alle lof.

Op een plaquette op het monument staan de namen van 6 omgekomen verzetsstrijders:
B. van Elst, M. Lugthart, J. Mekking, P. Roseboom, J. Schouten en H. van Vliet.
In het Kamertje ziet u de sabel van Bart van Elst. “In 1938 trad Bart van Elst toe tot het Korps Politietroepen. Door de oorlog komt Van Elst min of meer vanzelf bij de marechaussee terecht. Dit omdat na de capitulatie de rijkspolitiediensten op bevel van de bezetter worden gereorganiseerd en samen de Marechaussee gaan heten”, aldus Kees Heitink in De Kostersteen 108, april 2009.

Zie hier naast de link naar De Kostersteen nummer 108.

KLIK op het blauwe “DOWNLOADEN”

 

Lees meer over de oprichters van de Stichting tot instandhouding van het Bart van Elsplantsoen. Klik op het blauwe “DOWNLOADEN” en u komt in een document van 29 juli 1949.

Er is nog veel meer te zien in dit bijzonder fraaie Bennekomse Kamertje.
Ga vlug eens kijken in de Dorpsstraat in de etalage van Albert Heijn.
Alles over het het Kamertje en de directie van dit kleine museum vindt u hier:
https://oudbennekom.nl/HetBennekomsKamertje/