Het oudste deel van de Bennekomse begraafplaats wordt gedomineerd door de naar de hemel wijzende witte engel op het graf van de familie Prins die ooit drie achtereenvolgende generaties burgemeesters (van Bennekom resp. Ede) voortbracht. Deze zinken engel is – blijkens een kleine bronzen plaquette aan de voet – gemaakt door de firma F.W. Braat in Delft, die in die tijd bekend was om de ornamenten en andere siervoorwerpen die ze van zink maakten.

Enige tijd hebben we gedacht dat de ‘Engel van Bennekom’, zoals een ds. Jan Heine hem ooit een keer noemde, uniek was, maar al snel ontdekte ik in een boek dat er in Tubbergen net zo een staat, op een veel hogere sokkel dan in Bennekom (zie foto onderaan het artikel). Enkele jaren geleden ontdekte ik er – via internet – nog eentje, in Den Haag; hij zou op  ‘Eykenduinen’ staan. Ik vroeg iemand die daar bekend is er naar, maar die kon me niet helpen.
Op 15 maart 2016 plaatste ik daarom een oproep op de Facebook-pagina van Terebinth, stichting voor Funerair Erfgoed, maar het bleef stil. Jarenlang. Tot daar ineens vorige week Raimond van Dokkum reageerde: “Beter laat dan nooit……….. De engel is te vinden op begraafplaats Nieuw Eykenduynen”! Hij stuurde me inmiddels ook een aantal foto’s van de daar bronskleurige engel die op een tamelijk hoge sokkel staat. Hij lijkt niet bij of op een specifiek graf te staan, maar dat wordt nog uitgezocht. Maar de Engel van Bennekom heeft er definitief een tweede broertje bij, in Den Haag!

Bert Lever

Klik op de foto voor een vergroting

Engel van Bennekom

Engel van Tubbergen

Engel van Den Haag