Open Monumentendag

09sepGehele DagOpen Monumentendag‘Als monumenten konden praten’

Evenement Details

Het thema luidt ‘Als  monumenten konden spreken’.  In de Oude Kerk en langs drie wandelroutes krijgt u deskundige toelichting bij tal van monumentale details. Op diverse plekken laten bewoners ‘hun monumenten spreken’. Uitvoerige informatie vindt u in deze Kostersteen. Er zijn papieren en digitale routebeschrijvingen waarmee u ook op eigen gelegenheid kunt lopen. Van 10:00 tot 17:00 uur is de Oude Kerk het vertrekpunt van alle activiteiten. Om 10:30 wordt het zesde HVOB infobord bij de Brinkstraatkerk onthuld.

De volgende activiteiten staan op het programma:

In eerste instantie wordt aandacht geschonken aan de kapitelen in de zijbeuken van de Oude Kerk. Bij de restauratie van de kerk in 2007 zijn deze kapitelen opnieuw zichtbaar gemaakt. Het betreft een serie van zes in Bentheimer zandsteen uitgevoerde sculpturen die in 1542 aan de pilaarzijdes van de zijbeuken zijn aangebracht. Wat vertellen ons deze kapitelen en wat was de intentie van hun makers?

Vervolgens kunnen bezoekers deel nemen aan drie verschillende wandelingen in Bennekom. Van elke wandeling is de Oude Kerk het startpunt. Een van deze wandelingen gaat door de oudste uitbreiding van ons dorp, het gebied van de Brinkstraat, Lindelaan en Veenderweg. Een tweede wandeling gaat via de Dorpsstraat naar het eerste gedeelte van de Edeseweg. Een derde wandeling gaat eveneens via de Dorpsstraat naar het eerste gedeelte van de Bovenweg. Bij deze wandelingen zal een begeleider vertellen over monumentale panden en andere interessante gebouwen langs de route. Bij een aantal panden zullen ook de bewoners zelf vertellen over hun huis. Op deze wijze laten we de monumenten spreken. De deelnemers aan deze wandelingen krijgen bovendien een gedrukte routebeschrijving met beknopte informatie over de geselecteerde panden.

Bovenbeschreven programma wordt die dag drie keer uitgevoerd volgens onderstaand tijdschema:

10.30 uur Rondleiding langs kapitelen in de Oude Kerk
10.30 uur Onthulling informatiebord bij de Brinkstraatkerk
11.00 uur Start van elk der drie wandelingen
1300 uur Rondleiding Oude Kerk
13.30 uur Start van de drie wandelingen
14.30 uur Rondleiding Oude Kerk
15.00 uur Start van de drie wandelingen

Voor activiteiten elders in de Gemeente Ede klik hier.

Meer

Tijd

Gehele Dag (Zaterdag)