Het begon al verkeerd, vrijwel niemand van de deelnemers aan de fietsexcursie naar De Kreel lukte het om droog aan te komen op het verzamelpunt, het Pannenkoekenhuis de Panoramahoeve.

Gelukkig brandde de kachel binnen en was een ieder in korte tijd weer helemaal opgedroogd. In de Panaramahoeve kregen we allereest een versnapering in de vorm van koffie of thee aangeboden door de vereniging. Groot was onze verbazing dat elke deelnemer aan de excursie van de Panoramahoeve een kleine surprise kreeg, bestaande uit een tegoedbon voor pannenkoek.

Het woord was hierna aan de excursieleider Durk Bouwman. Omdat de weersverwachtingen nogal wisselend waren, werd ons eerst in de Panoramahoeve verteld waar we heen zouden gaan, maar vooral hoe het gebied ontstaan is. Daarna klom iedereen op de fiets om af te reizen naar De Kreel, maar voor dat we Bennekom verlaten hadden waren we onaangenaam verrast door een regen en een hagelbui.

Klik op een foto voor een vergroting

Gelukkig duurden de buitjes niet lang. Onderweg stopten we enkele malen voor een uitleg ter plaatse.

Bij de Kreel aangekomen bezochten we niet alleen de Kreelseplas, maar ook de naastgelegen Plas van Gent en de wat verderop gelegen Heidebloemplas. Ook vertelde Durk over het ontstaan van het kampenlandschap. Fraai was dat we hier tijdens de uitleg een paar reetjes zagen lopen. Veel van de oude structuren zijn hier nog in het landschap aanwezig, er is een groot scala aan wildwallen en wildwalletjes, schapendriften, slootjes en oude vijvertjes die vroeger ook voor het wassen van de schapen gebruikt werden. Bijzonder is dat er zo vlak bij huis nog een heuse zandverstuiving te zien is, iets wat de boeren destijds veel hoofdbrekers bezorgde, de akkers werden overspoeld met zand.

Zo ongeveer halverwege de excursie kregen we een heerlijke hete soep aangeboden. Dat was welkom, het weer was vaak behoorlijk koud, zodat we inwendig weer wat warm werden. Al met al hebben we een nuttige dag gehad, veel geleerd over het ontstaan van dit prachtige gebied, en zo dicht bij huis.

Rond een uur of vier hebben we nog even naast de herberg De Zuid-Ginkel nog even wat warms gedronken om zo nog even op verhaal te komen. Daarna op weg naar huis, thuis aangekomen, ruim 35 kilometer op de teller…..

Verslag en foto’s: Jan van Eck