Vandaag, zondag 29 januari 2023, staan we in Nederland stil bij de industriële massavernietiging van Joden, Roma, Sinti, homoseksuelen en lesbiennes gedurende de Tweede Wereldoorlog. Dit gebeurt in ons land jaarlijks op de zondag volgend op de herdenking van de Bevrijding van Auschwitz (27 januari 1945). In Bennekom is er gelegenheid Stolpersteine te bezoeken. Herdenken kan door de namen op de Stolpersteine hardop te lezen en/of een steentje te leggen. Om het jaar plaatsen we foto’s en vertellen we verhalen.

Gisteren, zaterdag, bezochten Bea Bronkhorst-Loo en haar zus het namenmonument in Amsterdam. Daar vonden ze de namen van Natalie Lucas-Intrator, haar man Ernst Lucas, en hun zoontje Robert Lucas. Natalie en Ernst zaten in 1943 bij Bea’s grootouders ondergedoken, maar werden gearresteerd en omgebracht. Daarom liggen sinds 2017 voor het huis met het Adres Alexanderweg 44 drie Stolpersteine.

Na eerdere ontdekking van hun in Voorburg ondergebrachte zoontje, werden Ernst en Natalie op 16 maart 1943 met bruut geweld door Nederlandse SD-agenten opgehaald aan de Alexanderweg. Ook onderdakverlener Gerrit Loo moest (gelukkig tijdelijk) mee. Bea’s vader, als jongen aanwezig bij de arrestatie, droeg dit moment levenslang met zich mee.

Vele jaren konden we geen foto’s vinden van dit jonge gezin, dat op 16 juli 1943 zo maar werd vermoord in Sobibor. Totdat, na inventief en intensief speurwerk, Bea in contact kwam met familieleden en toch foto’s naar Bennekom kwamen.

Kees Heitink