Soms denk je origineel te zijn als vereniging. Je bedenkt dan dat een Bennekomse vlaggenlijn boven de Edeseweg en de Dorpsstraat wel een goed idee is. Leuk om ons 75 jarig bestaan te vieren!
En inderdaad, we kregen al veel lovende reacties op al die feestelijke vlaggetjes in het dorp. Maar zijn we origineel……?  Nou niet helemaal.

Dat blijkt op deze foto van 31 augustus 1945. Het is dan de verjaardag van Koningin Wilhelmina, maar ook de dag waarop Bennekom de bevrijding vierde. Omdat Bennekom op 17 april 1945, de daadwerkelijke bevrijding, geëvacueerd was.

Wat zien we op de foto?  Het is de Edeseweg, kijkend vanaf dorp richting de Molenstraat/Strooijweg.
Links de winkelhuizen van drie middenstanders: groenteboer Marchal, het Zuivelhuis en als derde “Heitink, voor Levensmiddelen”.

De laatste winkel is in 1973 afgebroken om meer ruimte te maken voor het verkeer. De zuivelwinkel is nu het Cafetaria De Molenhoek en groenteman Marchal heeft plaats gemaakt voor een  appartementengebouw Villa Nova.

Ook toen een vlaggenlijn!  Niet over de weg maar langs de weg. Dus nee, echt origineel zijn we niet, het Boertje schreef hier al over in het Bennekoms Nieuwsblad

Zelfde stuk Edeseweg in 1945 met vlaggen en in 2021 met vlaggen, onder het pand van Heitink op de hoek van de Molenstraat op een doek voor Open Monumentendag 2013 (klik op de foto’s voor een vergroting)