Op ons YouTube kanaal heeft Dick Rintjema een nieuwe video geplaats.

Hij schrijft hier over: PRIMEUR!!

De vergeten film over de val van de schoorsteen DE HOOP in Bennekom. De film was al ruim 10 jaar in mijn bezit, maar waarom ik die vergeten ben, weet ikzelf niet. Het toeval wil, dat ik die film weer na de verhuizing ben tegengekomen en wel toevallig in het jubileumjaar van HVOB.

Schoorsteen DE HOOP uit Bennekom knalt ter aarde op 18 januari 1967, de zuivelfabriek DE HOOP uit Bennekom werd in 1967 verkocht aan KOK-EDE en de schoorsteen was niet meer nodig. Op 18 januari 1967 om 15:45h is de schoorsteen van zuivelfabriek DE HOOP uit Bennekom ter aarde gestort. (adres Veenderweg nu Molenstraat naast directeurswoning nummer 68)

Er zijn in die tijd 8mm films gemaakt door tenminste 3 personen.

Het was een koude dag met gemiddelde temperatuur van 3,3 °C en een gevoelstemperatuur van -0,6 °C. De minimum temperatuur was 0,7 °C en de maximum temperatuur 5,4 °C. De zon liet zich in het geheel niet zien. Er viel geen neerslag. Het was een geheel bewolkte dag. In een stukje van de film staan was mensen zich warm te dansen. Misschien herkennen we nog wel bekenden in de film, als dat zo is dan horen we graag een naam op een bepaald tijdstip in de film.

De volgorde van de beelden is niet altijd in tijd-volgorde, omdat er minimaal 3 mensen aan het filmen zijn geweest. De 8mm-haspel met de films is zo in de volgorde aangeleverd en gedigitaliseerd. De volgorde in de film is gelijk aan de film van de 8mm haspel, zodat bepaalde opnames niet in volgorde zijn. Deze film is afkomstig van de familie Mathijsen, die toen in de directeurswoning aan de Molenstraat 68 woonde en bedrijfsleider was van KOK-EDE.

De kwaliteit moet gezien worden aan die tijd van de filmapparatuur uit 1967.