Als ik een “Verkade album” noem, dan zal er bij vele oudere mensen een lampje gaan branden.

De firma Verkade gaf vanaf begin vorige eeuw tot aan 1940 plaatjesalbums uit die men kon kopen. In het album ontbraken de plaatjes, die kreeg men bij de producten van Verkade. Denk aan koek en beschuit. Zo kon men met plaatjes sparen en ruilen een album kompleet maken. De onderwerpen van de albums zijn divers, maar die over de natuur door Jac. P. Thijsse zijn wereldberoemd geworden in Nederland

In Bennekom is ook een dergelijk plaatjesboek uitgegeven en wel in 1935, door de koffiebranderij en theehandel Firma Joh. Van Silfhout.

Van Silfhout had zijn firma op de hoek van de Dorpstraat en de Kerkstraat waar nu het pand “De Silverborch” is. Onlangs is onze vereniging in het bezit gekomen van dit plaatjesalbum.

Hoe we er aan komen?

Een oplettende Edenaar zag het album in een Eindhovense boekenwinkel liggen. Hij erkende de historische waarde voor Bennekom ervan en plaatste zijn vondst op Facebook. Het bericht werd opgemerkt door een medewerker van het documentatiecentrum van onze vereniging en deze nam contact op met de Edenaar die het album naar ons opgestuurd heeft.

Het album heeft de naam: “Verkeer te land, op het water en in de lucht” en bevat 100 gekleurde plaatjes met bijbehorende tekst. Helaas ontbreken twee plaatjes.

Het verhaal in het album heeft niets met Bennekom te maken, het gaat over allerlei vormen van vervoer, van kruiwagen tot vliegtuig. Het album is niet uniek, hetzelfde album werd door meerdere bedrijven uitgegeven.

Toch is het plaatjesalbum een leuke aanwinst voor onze boekencollectie.

Jan van Eck