Op vrijdag 9 november hebben de leerlingen van groep 8 van de SmdB “De Kraats” om 11.15 uur bij stilstaan bij het feit dat het bijna 75 jaar geleden is, in aanwezigheid van Burgemeester L.J. Verhulst van de gemeente Ede.

Na een kort welkom, vertelde Frederik Paauwe kort de geschiedenis van Dolor Martin en ook over de contacten met de zoon van Dolor Martin. Hij toonde de leerlingen en de andere aanwezigen de pet van de verongelukte piloot, in de pet zat een foto van zijn vrouw.

Daarna las Joanne Hardeman haar gedicht voor, getiteld “Jong maar dapper”

Het is oorlog november 1943a
Dolor Martin, die dappere Dolor Martin, vliegt rond boven de Kraats
Duitse kanonnen worden afgevuurd
Hij weet niet hoelang het nog duurt
Nog maar achtentwintig  jaar oud en twee jaar getrouwd
Een zoon van ongeveer één jaar liet hij achter want
het noodlot slaat toe, hij wordt geraakt en stort neer op deze plaats
Mensen zien het gebeuren en gaan gauw naar spullen speuren
Vijftig jaar later komt zoon Stuart naar deze plaats in de Kraats
Nu staat er een monument anders had bijna niemand uit deze tijd hem gekend

Joanne Hardeman
9 november 2018

Wilco Adams (oud-leerling van de Kraatsschool) speelde de “Last Post” en we waren 2 minuten stil.
Daarna sprak burgemeester Verhulst over het belang van herdenken en gaf het startsein voor poten van violen rond het monument
Lees ook het verslag in de Gelderlander, KLIK HIER
Het artikel in de Edese Post treft u hier aan, KLIK HIER

Groep 8 van SmdB “De Kraats” heeft in de week voorafgaande aan de herdenking stil gestaan bij de crash en hebben meer informatie gekregen over de reden van de vluchten naar Duitsland.

Ook hebben twee gastsprekers de leerlingen meer verteld. Op donderdag 8 november leest Jan van Eck voor uit het oorlogsdagboek van zijn vader, die de gebeurtenissen beschrijft.
Vrijdagmorgen heeft dhr. F Paauwe uit Amsterdam de leerlingen verteld over zijn contacten met de zoon van Dolor Martin en heeft foto’s en ook andere persoonlijke spullen van Dolor Martin laten zien.
Dhr. Paauwe was één van de initiatiefnemers voor het monumentje (15 jaar geleden) en heeft ook een boekje geschreven over Dolor A. Martin, dat te koop is bij Novita