WELKOM

in het Bennekoms Kamertje

Misschien wel het kleinste museum van Nederland dat zeven dagen in de week en 24 uur per dag geopend is.
Het Kamertje is te vinden in de Dorpsstraat van Bennekom, in de meest rechtse etalage van Albert Heijn.

De directie van dit kleine museum (foto hieronder) bestaat uit: Riet Hoogkamer, Ank Koster, Gerda van Manen, Anneke Nagtegaal en Fia Quint

 

Bij de huidige expositie (nummer 65 – mei 2024)

100 jaar FLORALIA

Het Bennekoms Kamertje staat in het teken van 100 jaar Floralia Bennekom. De 65ste mini-expositie is een ode aan deze Bennekomse vereniging en aan de schoonheid van de natuur.

Meer lezen? https://oudbennekom.nl/100-jaar-floralia/

 

Hoe het begon……………

Eerst was er een werkgroep Bennekomse Reclame en Souvenirs, de vrijwilligers van deze werkgroep verzamelen souvenirs van Bennekom en reclamemateriaal van Bennekomse ondernemers, verenigingen, instellingen, kerken en scholen. Het betreft zowel voorwerpen als papieren documenten.
Maar ja als je zo veel mooie spullen verzamelt wil je ze ook graag laten zien. In 2013 ontstond het idee dat een etalage van AH in Bennekom daarvoor zou kunnen dien. De inrichting van de etalage werd bekostigd met de opbrengst van mokken met historische foto’s. Klanten van Albert Heijn konden sparen om een serie van acht bekers met korting te kunnen aanschaffen. Dit leverde vijfhonderd euro op voor de etalage die gesitueerd is naast Pearl. AH stelde de etalage aan de vereniging beschikbaar. Voor het ontwerp tekende Jerry Klok van Bureau Driepas, ook ontwerper van de huisstijl van Oud-Bennekom.

En op 12-12-2013 werd het Bennekoms Kamertje geopend.

een film van Dick Rintjema op ons Youtube kanaal

Martijn Vlastuin, van AH, en Max van Hoffen, kleinzoon van de mede-oprichter van de HVOB, hebben donderdag 12-12-2013 om 12:00 uur de etalage van Historische Vereniging Oud-Bennekom in de Dorpsstraat geopend. De etalage is ingericht met Bennekomse reclamevoorwerpen en souvenirs. Deze worden verzameld door de Werkgroep Bennekomse Reclame en Souvenirs. Riet Hoogkamer, Anneke Nagtegaal en Ank Koster zijn helemaal in hun nopjes met hun ‘Bennekoms kamertje’. ,,Dit is fantastisch”, zei Nagtegaal bij de onthulling. Dit jaar werden 83 voorwerpen aan de verzameling toegevoegd. Enkele voorwerpen werden aangeschaft door de werkgroep zelf, maar het merendeel werd geschonken. ,,Wij zijn alle gevers veel dank verschuldigd”, aldus het drietal. Van Hoffen prees de drie vrouwen. ,,De vereniging is bijna zeventig jaar oud, maar ondanks dat leeft ze als nooit tevoren, mede dankzij deze werkgroep.” Vice-voorzitter van de vereniging Ineke Knoppers vertelde blij te zijn met deze werkgroep, waarvoor deze drie leden van Oud Bennekom zelf het initiatief namen. ,,Mensen krijgen door deze verzameling meer belangstelling voor onze vereniging.”

Bron: EdeStad

Wat was er de afgelopen jaren te zien:

Nieuws in Nederland, de 50ste expositie op 19 januari 2022

De vijftigste expositie leidde tot veel publiciteit, eerst een artikel in het Bennekoms Nieuwsblad:

https://www.bennekomsnieuwsblad.nl/het-enige-museum-dat-altijd-open-is-

vervolgens op TV bij omroep Gelderland

https://www.gld.nl/nieuws/het-kleinste-museum-van-onze-provincie-is-altijd-open

en toen nog op de radio op NPOradio5

https://www.nporadio5.nl/openhuis