Op 21 mei 1884 opent Hotel Neder-Veluwe de deuren, initiatief van mr. A.C. van Daalen. Het was commercieel aantrekkelijk vanwege de ontwikkeling van Bennekom als vakantiedorp.

Albartus van Daalen, opgevolgd door zijn zoon Albertus Christiaan, was eigenaar van een groot gebied op de Hullenberg. Ook kocht hij percelen langs de Heelsumseweg en zorgde hij ook voor de bouw van hotel Neder-Veluwe. Hotel Neder Veluwe werd in 1925 nog uitgebreid met een serre, ontworpen door de bekende architect Van der Waal.

Lees meer over de geschiedenis in het artikel van de hand van Kees Heitink ter gelegenheid van Open Monumentendag 2002 (Vanaf blz. 7)

In Tweede Wereldoorlog werd Hotel Neder-Veluwe gebruikt door de Duitsers. Het was toen een hotel met 36 bedden, vier wc’s EN twee urinoirs!
Bekijk de foto’s die Maarten Koudijs geschonken heeft aan het Documentatiecentrum van de Historische Vereniging Oud-Bennekom van Duitse militairen in Neder Veluwe. (Vanaf blz. 18)

Nadat het niet meer als hotel werd gebruikt werd het een contractpension van het Ministerie van C.R.M. In het pand hebben enige tijd buitenlanders doorgebracht, de laatsten waren Vietnamese bootvluchtelingen, die eind maart 1979 naar Bennekom kwamen. ln 1984 volgde honderd jaar na de stichting de sloop. Op de plaats van het oude hotel kwam het huidige appartementengebouw, het eerste in Bennekom. Dit nieuwe gebouw, waarvan de vorm geïnspireerd is op zijn voorganger, kreeg dezelfde naam als het voormalige visitekaartje van Bennekom: “Neder Veluwe”.