Met een kaartje met GPS-coördinaten en een archiefdoos met voorwerpen en foto’s kunnen Bennekomse kinderen van groep 8 voortaan op speurtocht naar de Stolpersteine in het dorp en naar de verhalen achter de namen op de stenen.

Op 20 februari hielden Chris den Ouden en Doriet Willemen namens Oud-Bennekom een presentatie voor docenten van de Bennekomse basisscholen: “Nadat anderhalf jaar geleden 24 herdenkingssteentjes (Stolpersteine) zijn geplaatst voor omgebrachte Joden, wilden we hier meer mee doen en zo ontstond het idee van een lespakket voor Bennekomse kinderen. De les is een mooie aanvulling op de activiteiten en het onderwijs dat de 8e groepers van alle scholen in het dorp al krijgen over de Tweede Wereldoorlog.”

Tijdens de interactieve ‘Stolpersteine-les’ gaan de leerlingen op zoek naar informatie, waarbij ze ontdekken dat de geschiedenis van WOII letterlijk om de hoek ligt. Allereerst gaan ze naar een van de 8 adressen in het dorp waar Stolpersteine liggen en noteren daar de namen. Terug op school gaan ze aan de hand van foto’s en voorwerpen, zoals een babysokje, een damsteen of een doktersspuit, speuren op internet en in het boek ‘Stolpersteine in Bennekom’. Alles wat ze ontdekken schrijven ze op een groot papier en zo ontstaat een beeld van het leven van de personen achter de stenen.

De docenten zijn enthousiast over het lespakket: “Het is goed doordacht opgezet en we kunnen er direct mee aan de slag in de klas. Ik ben zeker van plan dit te gaan gebruiken”.

Belangstellenden kunnen informatie over het lespakket opvragen bij info@oudbennekom.nl