Werkgroep Bennekomse Rogge

Pure streekproducten van de Hullenberg en uit de Kraats

Werkgroepleden: Gijs Aartsen, Gert Adams (vz), Hans Groot Kormelink, Roel Hartman, Bert Jacobs en Henk Jacobs.

De werkgroep organiseert de teelt van rogge op akkers op de Hullenberg en laat hiervan streekproducten maken: pannenkoekmeel, kruidkoekmeel, amberbier, blondbier en jenever. De rogge wordt gedorst met een historische dorskast. Hierbij wordt samengewerkt met Stichting De Trapakkers Ede. Albert Heijn, Mitra Bennekom Arjo van Oostenbrugge en Gall&Gall Bennekom zijn permanente verkooppunten. De producten worden tijdens evenementen ook verkocht in de informatiekraam van HVOB en permanent in onze webshop.

Ook de organisatie van de oogstdag op het Van Slootenplein is een taak van de werkgroep.

De roggeproducten die op dit moment te koop zijn: (zie ook https://oudbennekom.nl/winkel/

Historische Vereniging Oud-Bennekom zaait sinds 2013 op de Hullenberg rogge in en dit is het hoofdingrediënt van onder meer deze pannenkoekmeel. Van dit meel kun je heerlijke pannenkoeken en poffertjes maken. Vaak bakt de vereniging de pannenkoeken ook op evenementen zoals het Oogstfeest in september. Het Bennekoms pannenkoekmeel is in zakken van 500 gram verkrijgbaar bij onze webshop, bij Albert Heijn Bennekom én bij de kraam van Oud-Bennekom op evenementen. Het is een echt streekproduct, want het wordt ook nog eens gemalen door de Renkumse molen.

 

 

De Renkumse molen maalt ook het meel voor de Bennekomse kruidkoekmix. Net als het pannenkoekmeel is de rogge uit het Bennekomse Bos een belangrijk ingrediënt. Het meel is verkrijgbaar in pakken van 500 gram in onze webshop, bij Boerderij van Steenbergen, Albert Heijn Bennekom én bij de kraam van Oud-Bennekom op evenementen zoals het Oogstfeest in september.

 

Bennekoms roggebier De Veldwachter is een speciaalbier gemaakt van deze rogge uit het Bennekomse Bos. Het roggebier wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen. Het recept is geheim en is eigendom van de vereniging. Het amber bier is lichtfris en heeft een hoparoma. De smaakmaker is natuurlijk de rogge van de Hullenbergse akkers die je duidelijk terug proeft in het bier. Dit laatste geldt natuurlijk ook voor de nieuwe variant WEIZEN. Het bier is verkrijgbaar bij Gall & Gall, Mitra Bennekom Arjo van Oostenbrugge en bij Albert Heijn in Bennekom.

 

 

 

 

 

Van het merk De Veldwachter is niet alleen amber bier en bockbier verkrijgbaar. Met rogge uit het Bennekomse bos wordt ook jenever van dit merk uitgebracht. Deze alcoholische drank zit in een karakteristiek fles met – net als wijnflessen – een ziel en kurk en is daarom zeer geschikt om cadeau te geven. De jenever heeft een zachte smaak en is exclusief verkrijgbaar bij Gall & Gall.