Werkgroep Bennekomse Rogge

Pure streekprodukten uit de Kraats

Werkgroepleden: Gert Adams (vz) en Hans Groot Kormelink.

Historische Vereniging Oud-Bennekom zaait al sinds 2013 op wisselende akkers rogge en tarwe, ooit gestart op de akkers van de Hullenberg, maar omdat de grond daar is uitgeput, zijn we uitgeweken naar de vruchtbare grond in De Kraats.

De werkgroep organiseert de teelt van rogge en tarwe op een akker in De Kraats en laat hiervan streekprodukten maken: pannenkoekmeel, kruidkoekmix, blondbier en jenever.

Albert Heijn, Mitra Bennekom Arjo van Oostenbrugge, Plus Edwin en Astrid Holtrop en Gall&Gall Bennekom zijn permanente verkooppunten. De producten zonder alcohol worden tijdens evenementen ook verkocht in de informatiekraam van HVOB en permanent in onze webshop.

Ook de organisatie van de oogstdag op het Van Slootenplein is een taak van de werkgroep. De rogge en tarwe wordt op die dag gedorst met een historische dorskast. Hierbij wordt samengewerkt met Stichting De Trapakkers uit Ede. 

Pannenkoekmeel: Het roggemeel is het hoofdingrediënt voor ons pannenkoekmeel waarvan je heerlijke pannenkoeken en poffertjes kunt maken. Vaak bakt de vereniging de pannenkoeken ook op evenementen zoals het Oogstfeest in september. Het Bennekoms pannenkoekmeel is in zakken van 500 gram verkrijgbaar bij onze webshop, bij Albert Heijn Bennekom én meestal bij de kraam van Oud-Bennekom op evenementen. Het is een echt streekprodukt, want het wordt ook nog eens gemalen door de Nieuwe Molen in Veenendaal.

Kruidkoekmix: De Veenendaalse molen maalt ook het meel voor de Bennekomse kruidkoekmix. Net als het pannenkoekmeel is de rogge uit De Kraats een belangrijk ingrediënt. Het meel is verkrijgbaar in pakken van 500 gram in onze webshop, bij Albert Heijn Bennekom én bij de kraam van Oud-Bennekom op evenementen zoals het Oogstfeest in september.

Via onze webwinkel https://oudbennekom.nl/winkel/ kunt u pannenkoekmeel en kruidkoekmix bestellen.

Daarnaast wordt tarwe- en roggemeel gemaakt voor Mekx Brood en Patisserie Robert van Woerekom.

Bennekoms bier is een speciaalbier, waar geplette Bennekomse rogge aan toegevoegd wordt voor de smaak. Het bier wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen door een Amersfoortse brouwer. Het recept is geheim en is eigendom van de vereniging.

Het is een lichtfris bier. De smaakmaker is natuurlijk de rogge van de Bennekomse akker die je duidelijk terug proeft in het bier. Het bier is verkrijgbaar bij Mitra Bennekom Arjo van Oostenbrugge, Gall & Gall en bij Plus Edwin en Astrid Holtrop en Albert Heijn Bennekom.

Jenever: Met rogge uit De Kraats wordt ook jenever gestookt. Deze alcoholische drank zit in een karakteristieke fles met een ziel en kurk en is daarom zeer geschikt om cadeau te geven. De jenever heeft een zachte smaak en is exclusief verkrijgbaar bij Mitra Bennekom Arjo van Oostenbrugge en Gall & Gall in Bennekom.