Er staan in Bennekom een paar bomen met een plaatje erbij. Het zijn op de een of andere manier bijzondere bomen, geplant bij een bijzondere gebeurtenis of iets dergelijks. Afgelopen week en deze week laat Jan van Eck ze u, als Bennekomse Plaatjes, dagelijks zien op Instagram

Omdat het zo’n mooie verzameling is laten we ze u ook op de website zien. Hier de tweede serie van vijf bomen met een bordje!
Klik op de foto voor een vergroting.

Beatrixboom

Deze boom is aangeplant ter gelegenheid van de 50e verjaardag van onze toenmalige koningin Beatrix. Dat heugelijke feit vierden we op 31 januari 1988 in bescheiden sfeer. Het echte feest was altijd op Koninginnedag, 30 april. De boom staat, hoe kan het ook anders, op de Beatrixlaan.

Wilhelminaboom

De Wilhelminaboom staat aan de Wilhelminalaan. Helaas is het bijbehorende plaatje verloren gegaan, zodat ik niet weet ter gelegenheid waarvan deze boom gepoot is.

De boom staat vlak bij de Beatrixboom en lijkt ongeveer even oud te zijn.

Wilhelmina werd in 1890 Koningin, het zou maar zo kunnen dat 100 jaar hierna Bennekom alsnog een Wilhelminaboom kreeg.

Amberboom

Deze Amberboom stond al op de hoek Eltersehof – van Balverenweg toen er in 2018 door de bewonerscommissie een fraai hekwerk met een bankje omheen gezet is. Ook de boom heeft een plaatje gekregen. In Bennekom hebben we nog twee (openbare) bomen met een bankje er omheen, maar helaas, die bomen hebben geen plaatje.

Penningmeesterboom

Op het Ericapark is een paardenkastanje aangeplant ter ere aan de heer R. Elzinga, die penningmeester was van het park van 1979 – 1991. Helaas heeft de boom het loodje gelegd. Er staat inmiddels op die plek wel weer een boom, maar dan een van een ander ras. Het bijbehorende plaatje ligt sindsdien in het tuinmansschuurtje.

Bijenhoudersvereniging

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de bijenhoudersvereniging Veluwezoom is in 1998 een boom aangeplant op het speelveldje aan de van Broeckhuysenstraat. Het is een Sophora japonica, in het Nederlands een honingboom, toepasselijk voor deze vereniging. Deze boom heeft een inscriptie in het bankje, “Bijenhoudersvereniging Veluwezoom Sophora japonica  1898 – 1998”.

Nog steeds komen elk jaar de leden van deze vereniging hier bij deze boom een maal bij elkaar.