U kent vast de engel op de Bennekomse begraafplaats. Deze staat op de grafkelder van de bekende 19e eeuwse familie Prins. Het meest opvallende grafmonument in Bennekom.

Op 25 mei 1829 overleed Theodorus Prins, eerste en enige burgemeester van de gemeente Bennekom, 1812-1817. Hij was de grootvader van Catharina.

We kwamen in het bezit van een briefkaart verzonden aan Catharina voor haar verjaardag.

Deze briefkaart is verstuurd aan Catharina en afgestempeld 28 september 1873 in Wageningen.

Ontvang ons aller hartelijkste gelukwenschen met dezen dag en beleef dezelve nog vele jaren met alle uwe betrekkingen dit is ons aller welgemeende wensch. Uwe liefh. Anna & Z en familie.

Renkum 27 Sept. 1873

Catharina Prins, geboren op 28 september 1833, overleed op 13 mei 1916 op 83-jarige leeftijd. Ze was de laatste van een familie die in de 19e eeuw allerlei functies in het locale bestuur bekleedde. De familie bewoonde de statige ‘Prinsenhof’ midden in het dorp (nu: Ter Stal/DA-drogist)

Enkele dagen later volgde bijzetting in de ‘Prinsenkelder’, grafnummer 2 op de Oude Begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Kort na haar begrafenis werd er een grote engel op het graf geplaatst. De Engel van Bennekom: was dat misschien Catharina Prins?

Na opening van haar testament blijkt ze de op te richten ‘Prins Stichting Bethanië’, behoudens enkele legaten, haar hele vermogen na te laten.  De ‘Prinsstichting’ krijgt de beschikking over een pand, aansluitend aan de Gall&Gall in Bennekom en al jaren geleden afgebroken,  dat ‘Bethanië’ gaat heten. Er moet een ziekenhuisje komen.

Vanaf het begin was duidelijk dat de stichting zo’n ziekenhuisje, hoe klein ook, niet alleen zou kunnen exploiteren. Door bemiddeling van Jhr. Gevers, arts te Bennekom en lid van de Johanniterorde Nederland, kwam men al spoedig in contact met de Commanderij Nederland van de Johanniterorde, ook wel de Orde St.-Jan genoemd. In mei 1917 werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De Johanniterorde kreeg het oppertoezicht over het op te richten ziekenhuis toegewezen. De Johanniterorde had z’n intrede in Bennekom gedaan.

‘Bethanië’ werd begin 1918 officieel in gebruik genomen. Prins Hendrik der Nederlanden, echtgenoot van koningin Wilhelmina en landscommandeur van de Johanniterorde, kwam het openen. Onder leiding van zuster Christien Schreuder, vele jaren een begrip in het dorp, had Bennekom een eigen ziekenhuis. ‘Bethanië’ bleef in dorp tot 1938. Toen volgde verhuizing naar ‘Oud Vossenhol’, waarin een mechanische lift en een operatiekamer op zolder.

In 1947 werd de ‘Stichting Protestants Christelijk Streekziekenhuis’ opgericht. Door een schenking van de Baron van Wassenaer (Hoekelum) kon een gloednieuw ziekenhuis gebouwd worden dat in 1957 de deuren opende.

Catharina Prins stond aan de wieg van al deze dingen. Door haar behoefte om na haar dood iets voor zieken in Bennekom te willen doen, heeft Bennekom een eigen ziekenhuis gekregen en is het dorp verbonden geraakt met  de Johanniterorde.  Een echte engel dus?

1911 v.l.n.r. Mevr. Augusta van der Mandele-Tromp, de heer Lodewijk Johannes van der Mandele en Mej. Catharina Prins

 

1911 Op het terras voor de villa “Prinsenhof” Dorpsstraat, Bennekom. Van links naar rechts Augusta Elise Tromp, Lodewijk Johannes van der Mandele en Catharina Prins.

 

Opening van het eerste Bennekomse ziekenhuis Bethanië op 19 februari 1918 door Z.K.H. Prins Hendrik

 

Meer lezen? In de volgende Kosterstenen staat een stukje over Catharina Prins:

Nooij, Ad        Het landgoed Nergena          2009    K109    p. 4 


Lever, Bert      Een vlag voor Bennekom       2013    K126    p. 19 
Veldhorst, A.D.M.   De kadastrale atlas van Wageningen 1991   K35      p. 15

Lever, Bert        Een engel van Braat   2001    K75      p. 5

Met dank aan Kees Heitink, het Documentatiecentrum en Bert Flinterman van het historisch archief Oranje Nassau’s Oord. 

Zie ook: https://www.archieval.nl/