HVOB FIETSTOCHT 2024: EDERVEEN

01jun12:0017:00HVOB FIETSTOCHT 2024: EDERVEENOp stap met Durk Bouman

Evenement Details

                                                 
Opstaplocatie: 
12.00 uur bij de Jubileumboom op het veldje naast Klein-Vossenhol (Edeseweg/Boerhaavelaan).
Aantal km.:
De route in Ederveen en omgeving is circa 17 km lang. Met de heen- en terugreis is de fietstocht in totaal 30 km.
Kosten deelname: € 10,= p.p. (betaling op de dag zelf)
Opgeven via: info@oudbennekom.nl

Durft u het avontuur aan? Te lopen en te fietsen over de paden van de landgoederen bij Ederveen waar sinds de middeleeuwen mannen en vrouwen letterlijk en figuurlijk stappen hebben gezet in een landschap geteisterd door wateroverlast, conflicten en armoede. Ja, durft u?  Kom en neem deel aan de jaarlijkse HVOB Fietsexcursie, die op zaterdag 1 juni 2024 a.s. zal plaatsvinden.

Met zijn oog voor verrassend landschap en architectuur neemt Durk Bouwman als onvermoeibare gids ons mee over de lommerrijke wegen van landgoed Wallenburg en de landerijen van kasteel Bruinhorst. Hij staat stil bij markante plekken en mensen. Ooit het verhaal gehoord van de gepassioneerde professor, die als kind op Wallenburg opgroeide, en als voorloper van Extinction Rebellion, de pachters ten strengste verbood bomen te rooien? Of van de compassie van de dames Leeson met de turfwerkers in Ederveen door speciaal voor hen een woningstichting op te richten? Weet u de politiepost en de oude slaperdijk te liggen? Of het verhaal over hun nut en noodzaak? Ook benieuwd naar het mysterie van het nieuwe landgoed Rootselaar? En dan de Zwetselaar waar u kennis kunt maken met het oudste landschap in de regio en waarom dat sterk op de Achterhoek lijkt? Durk Bouwman zal het u allemaal vertellen en laten zien. Kortom, het wordt weer een boeiende fietsreis door verleden en heden.

Onderweg is er een versterkend hapje en drankje bij de historische boerderij De Nap waar Marieke van Steenbergen ons zal verwelkomen. Al pauzerend zal Durk Bouwman nostalgisch op deze plek het wel en wee van de drie broers Van Wagensveld uit de doeken doen. Hoe deze vrijgezellen nog heel traditioneel het Veluws boerenbedrijf bestierden.

Elke deelnemer krijgt de route en bijbehorende informatie uitgereikt in een handzaam boekje. Rond 16.30 fietsen we huiswaarts.

Durk Bouman &
Peter Westerveld, (p.westerveld@freeler.nl of 06-16294231)

Meer

Tijd

1 juni 2024 12:00 - 17:00(GMT-11:00)