Grepen uit de Kroniek van
de Historische Vereniging Oud-Bennekom

1993: Grensgeschil bij Hoekelum

In november 1993 stuurden de Historische Vereniging Oud Bennekom, de Dorpsraad Bennekom en de Ondernemersvereniging Bennekom samen een brief op poten aan de gemeente Ede, de gemeenteraad en de pers. De krantenkoppen logen er niet om: “Organisaties boos op gemeente Ede”, “Organisaties schrijven verbolgen brief aan gemeente” en “Aanduiding “Hoekelum Ede” valt verkeerd bij inwoners Bennekom”. Slechts een paar van de koppen. De inhoud van de artikelen in de kranten was bijna eensluidend.
“De Gemeente wordt ervan verdacht sinds enige tijd ongemerkt te zijn overgegaan tot “inlijving van het landgoed Hoekelum bij het dorp Ede”. De drie Bennekomse organisaties stellen dat gemeentelijke diensten al enkele jaren bezig zijn om Hoekelum los te maken van Bennekom. Gemeentelijke brochures en aankondigingen spreken steevast van “Hoekelum Ede” of van ”Kasteel Hoekelum in Ede”.

Er kwam helaas een vrijwel nietszeggend briefje als antwoord. En er is nog niets veranderd. Nog steeds ligt bij diverse manifestaties “Hoekelum in Ede”. Zonder hier ooit ruchtbaarheid aan gegeven te hebben is de komgrens tussen Bennekom en Ede ten westen van de Edeseweg verlegd van de Zandlaan naar de A12. De theekoepel van Hoekelum ligt nu dus in Ede, de rest van het landgoed nog net niet. Een historisch pijnpuntje dat maar moeilijk geneest…

Lees ook: G. Breman, 1994. Een grensgebied. De Kostersteen 47.

 

 

 

logo-250-oud-bennekom-transparant

De theekoepel van Hoekelum ligt nu in Ede

Zie ook https://oudbennekom.nl/gebeurd-in-bennekom-5/ over 1985: Torenuurwerk met pensioen