HVOB & de HULLENBERG, een verhaal dat doorgaat………………..

 

Eerst de actualiteit, in de bestuursvergadering van november is in goed overleg tussen het bestuur en de Werkgroep Akkertje Laurens besloten dat de werkgroep verder gaat als zelfstandige werkgroep voor het onderhoud van de akkers op de Hullenberg en het akkertje Laurens, in samenwerking met Staatsbosbeheer. Oud-Bennekom trekt zich terug uit het agrarisch beheer van deze akkers, maar blijft aandacht geven aan de cultuur-historische waarden van het gebied en de restanten van het boerderijtje. Het Burgerinitiatief ‘Land van Peelen’ blijft nauw betrokken voor de communicatie naar het publiek en levert op verzoek van SBB hand- en spandiensten met vrijwilligers. Zodra cultuurhistorische aspecten aan de orde zijn betrekt zij Oud-Bennekom hierbij.

 

 

Meer weten over het burgerinitiatief Land van Peelen, kijk dan hier https://www.landvanpeelen.nl/

Een terugblik, het was in 2013 dat Oud-Bennekom voor het eerst winterrogge zaaide op de akkers van de Hullenberg. Gert Adams was als bestuurslid uiteindelijk met Staatsbosbeheer overeen gekomen dat de akker enigszins bewerkt mocht worden. En in 2014 was het zover de eerste oogst werd binnengehaald met grote hulp van de mannen van Stichting De Dorschkast.
De vraag kwam toen natuurlijk op wat doen we met de gedorste rogge en onder bezielende leiding van Gert ontstonden er allerlei streekproducten waaronder het beroemde pannenkoekmeel en het Bennekomse roggebier.

In de winter van 2021 ontstond er commotie over de plannen van Staatsbosbeheer om de twee akkers in het Bennekomse bos te bebossen. Een cultuurhistorische medewerkster van Staatsbosbeheer bezocht de akkers en zij heeft aangegeven dat de akkers inderdaad van cultuurhistorisch belang zijn. Bebossing ging dus niet door.

Echter de opbrengst van de akkers liep terug en het verbouwen van de rogge en later ook tarwe vond meer en meer plaats in De Kraats. Uiteindelijk is het besluit gevallen om op de Hullenberg helemaal geen graan meer te verbouwen. Staatsbosbeheer heeft nu een kruidenrijk graanmengsel gezaaid. Dat wil zeggen graan met bloemen zoals klaprozen en korenbloemen die daartussen thuishoren. Zoals de akkers er vroeger uitzagen. Dat klinkt veel belovend!

 

Meer lezen over De Hullenberg, in ons blad De Kostersteen hebben een aantal zeer goede artikelen gestaan:

Akkers in het Bennekomse Bos (1) – Ad Nooij

Akkers in het Bennekomse Bos (2) –  Ad Nooij

Hullenbergpark, een kleine geschiedenis – Ad Nooij

“Opgegroeid” in het Bennekomse Bos – André Karper

Twee akkers in het Bennekomse Bos – Ad Nooij