Het nieuwe informatiebord waaraan vele Bennekommers met hun Ede Doet cheque in 2020 hebben gedoneerd staat op zijn plek. Een team van HVOB-vrijwilligers heeft de klus op 13 februari afgerond. Voordat de vorst inviel hadden ze het grondwerk al voorbereid. Het bord vertelt het verhaal over de Amerikaanse piloot Dolor Alfred Martin die daar in 1943 omkwam. Het toont tal van teksten en foto’s over het voorval. Delen uit het oorlogsdagboek van Driekus van Eck, toen bewoner van De Kraats, vertellen indringend hoe het voorval van zeer nabij werd ervaren.
Bij zijn missie op 11 november 1943 moest de 28-jarige Dolor Martin de retourvlucht escorteren van bommenwerpers van Duitsland naar Engeland. Door technische problemen moest hij boven Arnhem zijn eskader verlaten en alleen terugkeren. Boven Bennekom werd een vuurgevecht met Duitse jagers hem fataal en stortte hij bij de Krommesteeg neer. Hij liet een vrouw en een zoontje van een jaar oud achter.

For information in English about Second Lieutenant Dolor Alfred Martin see this page
https://oudbennekom.nl/dolormartin%20english/

 

Oud-Bennekom onderhoudt contact met Martins zoon Stuart, nu 78 jaar oud. Hij woonde in 2003 de inwijding van de gedenkplek bij en hij is ook nu geïnformeerd over het nieuwe informatiebord. Hij is ontroerd dat de Bennekommers het verhaal van zijn vader willen blijven vertellen. In 2018, toen 75 jaar na het voorval, organiseerde Oud-Bennekom een herdenking bij het monument. In de week er voor hadden leerlingen van de School met de Bijbel ‘De Kraats’ een lesproject over Dolor Martin. Zij plantten viooltjes rond het monument onder toezien van burgemeester Verhulst.

Van de onthulling is een kort filmpje beschikbaar, onder de video gaat de tekst door……

Frederik Paauwe, in 2003 initiatiefnemer van de gedenkplek, vertelde over het gebeurde in 1943 en toonde de pet van de verongelukte piloot, waarin deze een foto van zijn vrouw had gestopt. Hij schreef in 2007 het boekje ‘De laatste vlucht van Dolor Martin’ waarin het verhaal tot in details is vastgelegd. Dit kunt u bestellen in de webshop van Oud-Bennekom 

Het nieuwe bord is een aanwinst voor het monument, dat voor fietsers en toeristen vaak een plek is om te pauzeren. Dank aan de donateurs en de teamleden van HVOB: Dolf van Kampen, Kees Heitink, Jan van Eck, Aalt Jacob Welgraven en Jan Hiensch.

Voor nog meer informatie: KLIK HIER