Onderaan deze pagina een fotogalerij waarin je alle foto’s rustig en groot kunt bekijken.

De vijfde foto in de jubileumactie “Ken je dorp” was weer wat makkelijker. Het was het huis Bovenweg 24 op een foto uit 1918. De inzendingen tref je hier in willekeurige volgorde aan.

Iedere week is er een kleine prijsje te verdienen en de prijs van week 5 gaat naar: Kees Heitink, gefeliciteerd!

Woensdag 16 juni deel 6 in het Bennekoms Nieuwsblad.

Jubileumactie “KEN JE DORP”

In het Bennekoms Nieuwsblad verschijnen de komende tijd een aantal foto’s met een opdracht.
Het is dus niet alleen een zoektocht maar we verwachten ook veel creatieve uitingen.

Er zijn prijzen te winnen, stuur je bijdrage naar jubileum@oudbennekom.nl 

Wat achtergrond informatie over Bovenweg 24

Het huis is waarschijnlijk gebouwd rond 1895. Daarvoor heeft er mogelijk een boerderij gestaan.
Vanaf zijn huwelijk in 1915 het woonhuis van Teunis van Barneveld, zoon van Gerrit J. van Barneveld, stalhouder. Geboren op 21 april 1888 in Zeist. Gehuwd met Johanna Emelina Saltzherr , geboren 20 september 1887. Huwelijksdatum burgerlijke stand Ede op 25 november 1915

Deze foto is gemaakt in 1918 tijdens de mobilisatietijd in de Eerste Wereldoorlog. Links achteraan op de foto is zichtbaar een staldeur.  Van Barneveld had zeker inkwartiering. Waarschijnlijk met paarden. Tussen militair en Johanna hun zoon Gerrit, geboren op 10 augustus  1917. Deze Gerrit is dus vernoemd naar zijn grootvader.  Teunis is overleden in 1962. Zijn zoon Gerrit, die het bedrijf intussen had overgenomen, staat ingeschreven als houder van een transportbedrijf/vrachtrijder. Zijn vrouw verdiende wat bij als pensionhoudster. Tot 1985 is het een transportbedrijf annex pension geweest.

Het pand staat nu op de Gemeentelijke Monumentenlijst. (Zie ook “De Bovenweg in Bennekom”,  blz. 55/56)

(In 1916 stonden er op de Bovenweg, achter “Het Huis de Noord” 60 militaire paarden)

Henk Gijsbertsen

Lees hier de inventarisatie van de Gemeente Ede van het  pand 

Kees Heitink:

Bovenweg 24. In de tijd dat dit mooie dorpshuis met de gastvrije voordeur van Els Rooswinkel op de gemeentelijke monumentenlijst werd gezet, was ik zelf nog lid van die commissie. Tegelijk met Bovenweg 24 werden ook de 2 naastgelegen huizen (26 en 28) voorgedragen. Als ensemble een uniek stukje oud Bennekom.  Ik herinner me dat we spraken over de walnootboom naast nummer 24; bij boerderijwoningen vaak in de buurt van de woning neergezet om bepaalde hinderlijke insecten te weren. Het huis zelf heb ik nooit zonder erker gekend. Van vroeger weet ik nog dat vrachtrijder Van Barneveld er woonde. Met zijn open vrachtwagen vervoerde hij (o.m) vrachten zand. Zijn naam stond op de portier van de cabine. Het kleine huisje/schuurtje er achter werd (heb ik wel eens gehoord maar waar nooit in ben geweest) als vakantiehuisje verhuurd.

Wat ik ook niet zeker meer weet is of de vrachtrijder nu Barneveld of Van Barneveld heetten. Wel herinner ik me dat de zoon van de vrachtrijder later een hele poos, jarenlang, het garagebedrijf aan het begin van de Bovenweg bestierde. Het hekje voor het huis is heel mooi passend. In al zijn eenvoud en mooi onderhouden is dit één van de  plaatjes van de Bovenweg! 

Miranda Mauritz-Elburg :

Toen ik de foto in de krant zag, ben ik gelijk in het boekje Bovenweg gaan kijken of het inderdaad de plek was waar ik heen zou lopen en omdat het in de buurt van de vorige oplossing zat, dacht ik te moeten zoeken in die buurt.
Ik kom er deze week zelfs 5 keer langs, laatst voor de oplossing van de route door het centrum van Bennekom.
Ik zag dat hier ook Jan van Haasteren puzzels te krijgen zijn, en Els Rooswinkel die de mede organisator is van deze fotozoe tocht, woont op dit adres.

 

Theo van Barneveld:

Dit is voor mij een bekend adres. Het was al in bezit van mijn opa. Mijn vader is hier geboren op 10-08-1917. Ik ben juli 1952 geboren en 1977 uitgevlogen.
Geweldig dat we deze foto tegenkomen. Ik stuur nog een foto mee uit 1971.
Mocht u meer willen weten, roept u maar.

Doriet Willemen:

Hier mijn antwoord van deze week. Ik hoop dat ik de goede keus gemaakt heb….

Bovenweg 24

Ik heb serieus getwijfeld tussen dit adres en Café “De Keijzer” aan de Edeseweg. Vergelijkbare voorgevels en in beide gevallen iets bijgebouwd aan de zijkant. Over het dartcafé weet ik wel een paar mooie anekdotes, maar aan het pand aan de Bovenweg 24 heb ik zelf nauwelijks actieve herinneringen. Het zou een boerderij en later transportbedrijf annex pension zijn geweest. Ook werden er kamers verhuurd aan studenten. Tegenwoordig is het een woonhuis waar de boekhouding van Oud-Bennekom bijgehouden wordt en dat af en toe dienst doet als vergaderlocatie voor het bestuur.

 

Jan Huiberts:

Ik probeer er een beetje een sport van te malen maar volgens mij staat dit pand aan de Bovenweg 24. Het houtsnijwerk bij de dakgoten is identiek.

Ank Koster: 

De huidige eigenaar en bewoner, Mw. E.R. wilde om moverende redenen niet “ op de foto”, zoals de familie in 1918 nog wel deed. Maar ja, toen had men van privacy regels nog nimmer gehoord.

Huis met stukjes, ja duìzenden bevinden zich in evenzovele dozen in de diverse ruimtes in dit pand. Regelmatig verwisselen zij van hieruit van eigenaar, dus qua bedrijvigheid is deze woning zo gebleven.

Nee, geen aarbevingsgebied!! Eén van de vele afbeeldingen die je, met die stukjes, in elkaar kan zetten. Een huis in een huis dus.

Enne, de volgende keer als u hier voorbij fietst, let u dan vooral op de  aan de neorenaissance ontleende gecementeerde motieven in de voorgevel. Maakt dit huis tot een gemeentelijk monument.

Jan van Eck: 

Bovenweg 24  Bennekom.

Dit keer wat makkelijker. Gelijk mijn eerste en snelle ingeving, het huis van Van Barneveld, maar ik moest het voor de zekerheid het nog wel even nazien en het huisnummer opsnorren.

Hier woonde vroeger Van Barneveld, en die had een transportbedrijf met een gigantisch grote vrachtwagen. De grootte van de vrachtwagen zal wel met mijn leeftijd te maken hebben, als je klein ben lijkt alles groter.

Ook was er een hele lange bochtige oprit naast het huis, die is verdwenen toen de Bovenweg breder gemaakt werd. Alle bewoners aan deze kant van de weg moesten een stuk tuin afstaan voor de noodzakelijke verbreding van de weg. Toen zal ook de boom wel gesneuveld zijn.

Ik ben maar zo vrij geweest 2 foto’s bij te voegen. Het detail in de tuin bij dit huis is heel leuk, en past bij de huidige bewoners.

Kijk hier alle ingezonden foto’s.