Onderaan deze pagina een fotogalerij waarin je alle foto’s rustig en groot kunt bekijken.

De zesde foto in de jubileumactie “Ken je dorp” was voor velen niet moeilijk. Het was de voormalige Boerenleenbank Acacialaan 2 op een foto uit januari 1952. De inzendingen tref je hier in willekeurige volgorde aan. Ook deze keer was er één foute inzending. 

Iedere week is er een kleine prijsje te verdienen en de prijs van week 6 gaat naar: Henk Tip, gefeliciteerd!

Woensdag 23 juni deel 7 in het Bennekoms Nieuwsblad.

Jubileumactie “KEN JE DORP”

In het Bennekoms Nieuwsblad verschijnen de komende tijd een aantal foto’s met een opdracht.
Het is dus niet alleen een zoektocht maar we verwachten ook veel creatieve uitingen.

Er zijn prijzen te winnen, stuur je bijdrage naar jubileum@oudbennekom.nl 

Wat achtergrond informatie over het voormalige bankgebouw Acacialaan 2

Het werd gebouwd in 1952 als Boerenleenbank. Dit stond in grote letters op de noordkant van het gebouw.  In 1962 werd de Boerenleenbank de Raiffeisenbank,  omdat de bank niet alleen voor boeren maar ook voor iedereen  was. In 1975 verhuisde de bank naar de Dorpsstraat en werd het de RABObank.  Het gebouw werd overgenomen door het boekhoudbureau van de CBTB. (Christelijke Boeren en Tuinders Bond).
Dit is nu het accountantskantoor ALFA.

Henk Gijsbertsen

75 jaar Alfa Accountants, de geschiedenis in iets meer dan 3 minuten!

 

Reclame van de Boerenleenbank 

Henk Tip:

De foto uit het Bennekoms Nieuwsblad betreft nu het kantoorpand van Alfa Accountants Acacialaan 2 Bennekom.
Het gebouw is oorspronkelijk gebouwd als kantoor voor de Coöp Raiffeisenbank (Rabobank). Op de wat lichte foto zie je rechts onder het kantoor op de hoek van de Acacialaan. Midden boven het fabriekscomplex van Landbouwbelang.
Voor 1952 was de Boerenleenbank gevestigd in het gebouw van Landbouwbelang aan de Acacialaan 7. Destijds was de heer Peet Achterstraat directeur van Landbouwbelang en tevens kassier van de Boerenleenbank.
In die tijd werden de rekeningen van de Boerenbond veelal contant betaald. De herinnering die mij nu weer naar boven komt is dat veel boeren vaak op de laatste dag van de maand geld opnamen voor het betalen van de rekeningen en het geld dan bij de Boerenbond brachten. Een speciale herinnering voor mij is dat ik dan die zelfde dag als administrateur van Landbouwbelang het geld weer naar de bank bracht. En dat beliep wel eens een bedrag van      ƒ200.000,00! Dit kun je nu in deze tijd niet meer voorstellen. Voor het brengen van het geld had ik een speciale afspraak bij de bank en kon na sluitingstijd het geld in alle rust afgeven bij de medewerkers.
Wat ik mij ook nog goed herinner is de enorme kluisdeur van de ruimte beneden in het gebouw. Zover ik weet is die deur er nog en geeft nu toegang tot een vergaderruimte.

Miranda Mauritz-Elburg :

De foto in het Bennekoms nieuwsblad was niet zo ver van mijn woonhuis, ik twijfelde nog tussen deze en een andere die ook zo’n voorgevel had, maar had geen 3 ramen, ik heb gelijk een ommetje gelopen. Het staat op de Edeseweg/hoek Acacialaan, en hier is gevestigd Alfa Accountants. Soms rijd ik er wel eens langs als ik vanaf mijn werk gelijk naar het centrum doorrijd. Ik zag dat er vroeger de spaarbank heeft gezeten in dit pand. De dakramen zijn wel wat veranderd. Mooi om zo weer stukje van Bennekom opgezocht hebben. Op naar de volgende 2 foto’s.

Cees de Gier: 

De foto is van het kantoor van de voormalige Raiffeissenbank/Boerenleenbank op de Acacialaan 2 te Bennekom. Tegenwoordig is daar de Bennekomse vestiging van accountantsbureau Alfa gehuisvest.

Mijn persoonlijke herinnering aan dit gebouw dateert uit de jaren zestig.

Toen volgde mijn vader de toenmalige kassier dhr. Van de Brink op. Derhalve kwamen wij als gezin in de bedrijfswoning boven “de Bank” te wonen. Het was toen nog echt een bank waar de mensen, vooral boeren in die tijd, persoonlijk hun geldzaken kwamen regelen. Vele klompen zagen wij op de deurmat! Vooral de kluis met zijn grote dikke stalen deur was voor ons als kinderen een interessant object. Helaas moesten wij later weer verhuizen omdat de woonruimte nodig was als kantoorruimte. Wat hebben wij een mooie jeugd gehad daar!

Dick Rintjema: 

Oplossing deel 6 in de Jubileumactie “Ken je dorp” met een foto uit 1952

Vroeger de boerenleenbank (Acacialaan), waar je gespaard geld in een boekje met de hand bij liet schrijven; Zilvervloot-sparen. Nu Alfa accountants.

Groetjes uit het mooie Wageningen, maar mijn hart ligt in Bennekom.

Jan Huiberts:

Ik denk dat dit de Boerenleenbank is op de hoek Edeseweg /Acacialaan. Ik bracht daar altijd mijn spaarpotje voor de zilvervloot.

Ank Koster: 

Ja, kan niet missen- die verlengde gevel die een schoorsteen lijkt.

Véle malen langs gekomen- op weg van en naar de bushalte bij de Keijzer. En veel later woonde daar tegenover een bekende Bennekomse fotograaf.

Pand op de hoek van Acacialaan-Edeseweg.

Jan van Eck: 

Alfa accountans en adviseurs, Acacialaan 2  Bennekom.
Mijn eerste herinneringen naar dit pand gaan wel een heel eind terug, meer dan een halve eeuw. Hier, in dit pand, was toen de Boerenleenbank gevestigd.
Als klein jongetje ging ik er regelmatig heen. Er was een door de overheid ingestelde spaarregeling voor jongeren, “De Zilvervloot”. Naast een aantrekkelijke rente, kreeg je na een bepaalde tijd een flinke premie op je ingelegde spaargeld. Het staat me bij dat de Bank speciaal op de woensdagmiddag (dan had je vrij van school) geopend was voor de jeugd. Je kwam binnen door een paar hele zware deuren. Die zware deuren zitten er nu denk ik nog steeds in. Binnen waren een paar loketten waar je spaarzaam je verzamelde dubbeltjes en kwartjes trots op de balie legde. Dan werd het geld nageteld en op je spaarrekening bij geschreven. Later kwam er de Raiffeisenbank bij in het pand. Samen verhuisden de banken naar de voormalige pastorie naast de oude kerk en kwam er het boekhoudkantoor CBTB in het pand.

Kijk hier voor alle ingezonden foto’s.