“Het is vrijdag 10 mei 1940 in Bennekom. Het is nog niet al te warm en dat is gek zo kort voor Pinksteren, maar de zon doet haar best. Het zou een heerlijke, zonnige voorjaarsdag kunnen zijn, ware het niet dat er veel spanning in de lucht boven het dorp hangt. In de afgelopen nacht waren er luide motoren van vliegtuigen te horen geweest. Ze vlogen laag. Ook zijn er de laatste dagen overal wegversperringen opgehoopt en bruggen opgeblazen. De Duitsers zijn in aantocht. De oorlog is geen loze dreiging meer. De vraag is alleen nog wanneer de strijd losbarst. De gewone burgers, de middenstand, de boeren: iedereen is bevreesd om have en goed en om elkaar. Wat is wijsheid in deze grimmige situatie? Moet je blijven zitten waar je zit en hopen dat het snel voorbij gaat of juist vluchten?”

Zo begint het verhaal dat Larissa Verhoeff schreef voor het 4 mei Herdenkingsconcert in de Oude Kerk van Bennekom en zij droeg het die avond op indrukwekkende wijze voor.

Wilt u haar hele verhaal lezen, klik dan op downloaden

De avond georganiseerd door de Stichting Bart van Elst stond in het teken van de burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Bennekom.

Het Tienerkoor van de Koorschool Midden-Gelderland o.lv. Albert Wissink werkte aan dit concert mee met prachtige passende liederen.

Na afloop van het concert werden er, na de twee minuten stilte, kransen en bloemen gelegd bij het monument in het Bart van Elstplantoen.

De lijst met alle slachtoffers bekijken, KLIK HIER