Kunstroute Baron van Wassenaerpark

De Historische Vereniging Oud-Bennekom sluit de reeks jubileumwandelingen af met een Kunstroute door het Baron van Wassenaerpark. De route van 2,5 km voert langs tal van kunstwerken in de buitenruimte en in gebouwen, zichtbaar van buitenaf. Bij elk object wordt een toelichting en vaak ook een geschiedenis verteld. Deze staan in een gratis routeboekje met foto’s dat te krijgen is bij de PLUS, Albert Heijn, Novita, Bruna en bij de boerderijwinkels Jochemsen (Langesteeg 14) en Van Steenbergen (Dijkgraaf 1a). De route is hieronder ook te downloaden.

Het park, op de plek van het voormalige Streekziekenhuis, is genoemd naar de laatste baron van het landgoed Hoekelum, Karel Gerrit Willem van Wassenaer. Hij schonk in 1946 de grond aan de Johanniter Orde voor de bouw van het ziekenhuis. Later verrezen er ook de Breukelderhof (1966-2016) en de Halderhof (1973-2011). Na de stichting van het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede werden de gebouwen afgebroken. In de 21e eeuw werd het gebied ontwikkeld tot een park met nieuwe zorgvoorzieningen, woonplekken.
Baron Karel Gerrit Willem van Wassenaer heeft samen met zijn echtgenote Machtella van Lynden een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de Bennekomse zorginstellingen en laat ons nu een fraai parkgebied met eigentijdse woon- en zorgvoorzieningen na.