Historische Vereniging Oud-Bennekom plaatst woensdag 27 september om 16.00 uur de laatste drie Stolpersteine bij het Nivonhuis aan de Bosbeekweg 19-21 in Bennekom. Iedereen die hierin is geïnteresseerd, kan hierbij zijn. De legging duurt ongeveer een half uur. Om 19.30 volgt een afsluitende bijeenkomst en boekpresentatie in De Brink.

Op 11 augustus legde de Duitse kunstenaar Gunter Demnig 21 herdenkingsstenen op zeven adressen in Bennekom. Deze Stolpersteine zijn geplaatst in de stoep voor de huizen waar in de Tweede Wereldoorlog Joden zijn weggevoerd en later omgeWebracht.

In de bossen achter Bennekom, op de plaats waar nu het Nivon-huis staat, was vroeger Theeschenkerij De Boschbeek. Eigenaar Arie de Groot speelde in de oorlog een belangrijke rol bij het onderbrengen van Joodse onderduikers in het Bosbeekgebied. Tijdens razzia’s werden drie onderduikers, Emanuel en Fanny Manasse en Sal Bromberg, opgepakt. Voor hun legt de projectgroep Stolpersteine nu de herdenkingsstenen.

Het gezin Manasse woonde in Renkum, waar Emanuel naast zijn werk als drogist, boekhandelaar en uitgever, ook actief was in het verenigingsleven. Hij was zoals we dat nu zouden noemen een ‘Bekende Renkummer’. Sal Bromberg was jurist en kwam uit Aerdenhout. Hij was muzikaal, kunstzinnig en belezen.Zijn vrouw zat samen met hem ondergedoken, maar wist tijdens de razzia te ontsnappen over de hei. Sal werd wel gepakt.

Een verhaal achter elke steen

Als afsluiting van het Stolpersteineproject is op woensdag 27 september om 19.30 een bijeenkomst in zalencentrum De Brink aan de Brinkstraat 39. Tijdens deze bijeenkomst wordt over alle 24 personen voor wie een Stolperstein is gelegd in Bennekom, kort iets verteld. Aansluitend vindt de presentatie plaats van een boek, waarin hun levensverhalen opgetekend zijn. De eerste exemplaren worden aangeboden aan de aanwezige nabestaanden. Na afloop van de bijeenkomst rond 21.00 uur staat een drankje klaar en is het boek met korting te koop. Normaal kost het boek 15 euro, maar kost deze bijeenkomst 13,50 euro.

Zowel de legging van de Stolpersteine op de Bosbeekweg als de bijeenkomst in De Brink zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van Historische Vereniging Oud-Bennekom. 

Agenda ‘s avonds:

19.30 uur – opening Jan Roodzant, voorzitter HVOB

19.35 uur – inleiding Bert Lever, projectgroep Stolpersteine

19.40 uur – korte vertellingen door leden projectgroep