ONZE RIKA – DE MOLENONTPLOFFING – WAT WETEN WE ER EIGENLIJK ALLEMAAL OVER?

Na ruim 150 Kosterstenen heeft niet iedereen meer alles paraat.
Vele Bennekomse verhalen staan wel op papier maar we zijn ze een beetje vergeten. Of, als we ze nu zouden lezen zien we andere dingen, kijken we vanuit een ander perspectief. Al was het maar omdat de jaren zijn versteken of omdat de eigen blik verruimd is.

In de komende weken bieden we steeds een selectie van Bennekomse oorlogsverhalen die ooit in De Kostersteen verschenen. In een tijd dat de 75 jarige Bevrijding ons door de omstandigheden door de vingers glijdt.

Wat is er eigenlijk allemaal al over de oorlogsjaren in Bennekom opgeschreven? En wat kun je daarover lezen in De Kostersteen?

Deze keer over die in Bennekom zo beroemde molenontploffing van ‘Onze Rika’ op 23 november 1944. Bennekom was toen geëvacueerd. De molen was in die tijd al lang van haar wieken ontdaan. Na een eerste publicatie in De Kostersteen in 1989 ontstond er jaren later bijna een polemiek over hoe het nu allemaal gegaan was. En daardoor ook weer nieuwe ontdekkingen!

Lees alle verhalen en volg de discussie! Dat kan met de link die onder de titel staat. U komt dan meteen bij de goede Kostersteen, dan moet u zelf even de juiste bladzijde zoeken.

U kunt ook een reactie achter laten! Heeft u nog nieuwe informatie? Wat zou u nog willen weten over de oorlogstijd, evacuatie of bevrijding van Bennekom? Laat het ons weten!

C.A. Heitink, Molens in Bennekom (2), 23 november 1944.
De Kostersteen 29, augustus 1989, p. 4-6

H. Gijsbertsen, De explosie in de molen Onze Rika 23 november 1944.
De Kostersteen 54, oktober 1995, p. 12-14

C.A. Heitink, De explosie in de molen Onze Rika (een reactie)
De Kostersteen 55, januari 1996, p. 14-15

H. Gijsbertsen, Nogmaals de molen Onze Rika.
De Kostersteen 58, november 1996, p. 8-11

H.Gijsbertsen, Het ‘ware’ verhaal over de explosie in de molen Onze Rika 23 november 1944.
De Kostersteen 62, november 1997,  p. 3-8