Juist in deze tijd is het ontspannend om door je dorp te wandelen met de blik omhoog. Er is immers veel te zien. Vooral de windwijzers of -vaantjes in siersmeedijzerwerk aan allerlei gebouwen en dat zijn er hier heel wat! Je ontdekt ze niet alleen aan de kerktorens als haantjes. De haan was immers het symbool voor waakzaamheid die zich in alle richtingen wendt om krachten van het kwaad te weren. Maar windwijzers zie je ook aan andere gebouwen hier, bijvoorbeeld aan Edeseweg 72 (“betula alba”) en kasteel Hoekelum (met de windrichtingen N, S (!), O  en W).

Nog een voorbeeld: architect A.H. van der Waal ontwierp in Bennekom veel panden, o.a. villa’s en zelfs een kleedkamer voor de eerste voetbalclub op de Laar.In het oog springen niet alleen villa “De Berk”(1922) aan de Heelsumseweg 20 in Bennekom, maar ook nummer 39 “De Flierefuiter”(1927). Kenmerkend voor zijn expressionistische bouwstijl zijn geometrische versieringen van smeedijzerwerk. Die zie je niet alleen aan de voordeur van  de eerste villa, maar ook aan de belettering van de naam “De Flierefluiter” aan de gevel.
En kijk vooral ook even omhoog naar de schoorsteen, want daarop staat een flierefluiter van siersmeedijzerwerk! Ga op pad en zoek in ons dorp de windvaantjes!

Vriendelijke groet, Wil van der Veur

 

Nieuwe rubriek.

Iedereen kan meedoen,

klik hier voor de spelregels