De Big Shopper, een jubileum uitgave van HVOB, is vanaf 24 november te koop bij de vereniging, Albert Heijn Bennekom en de PLUS Edwin en Astrid Holtrop
in Bennekom voor 2 euro.

In tien afleveringen willen we wat meer vertellen over de foto’s die er op staan.

 

 

De eerste foto: Adriaan Hartman – Model Vleeschhouwerij, Kerkhoflaan 19 

Klik op de foto voor een vergroting

Foto gemaakt in 1940

Linksvoor: vier knechten bij transportfietsen met een mand voorop, bedoeld om vlees te bezorgen. Rechts: Adriaan Hartman naast zijn bestelauto.

Hij begon in mei 1934 aan de Kerkhoflaan 2-4 een slagerij, nadat hij al eerder met een broer aan de Torenstraat in Ede een zaak gestart was.  In 1944-1945 raakte het pand zwaar beschadigd. Na de oorlog werd het herbouwd.

Na 1945 had Bennekom een tijd zeven slagers: o.a. Hartman,  Ben van den Bosch aan de Veenderweg , Piet van den Bosch in dorp, Van Doorn, Ooijhuizen (later: Van Ingen) en Pannekoek aan de Prins Bernhardlaan (later: Hulsbosch)

 

Zie: M. Aartsen: Ontmoetingen met Bennekomse slagers uit het verleden. De Kostersteen 128, april 2014, pp. 1-5

Van A. Hartman Model Vleeschhouwerij, naar Keurslager Van Dijk, naar gezinshuis, naar Brasserie Bennekom naar de huidige situatie: woonhuis.

November 2021

Met dank aan: Jerry Klok, ontwerp Shopper / Beeldbank HVOB, foto’s / Henk van Amerongen & Kees Heitink, tekstbijdragen / Dolf van Kampen, idee, vormgeving en foto’s