Klik op de foto voor een vergroting

Zie:  M. Aartsen Fietsenmakers in Bennekom 1920-1950
De Kostersteen 138, november 2016, pp. 1-6

Foto gemaakt in de jaren ’20

Waarschijnlijk kort na de Eerste Wereldoorlog begon de vader van Teus van de Craats op deze plaats een fietsenwinkel en werkplaats.

Rond 1920 was links naast hem de stalhouderij van de ouders van de latere verzetsman Bart van Elst (geboren 1917). Beide ouders van Bart van Elst overleden begin jaren ’20. Cornelis van der Schaft en zijn zwager Jan Couzijnsen namen de stalhouderij over. Later waren de stalhouders Henrik Huisman en nog later Buitenhuis.

Wat kostte een fiets in de jaren toen Van de Craats begon? Een eenvoudige fiets had je voor 39 of 43 gulden. Een luxe Gazelle met wat nikkel kostte 68 gulden. Fietsenmakers brachten op het spatbord boven het achterlichtje een koperen plaatje aan met hun naam. Later werd dit een sticker.

Teus van de Craats had geen opvolging. Bij de doorbraak van de Kerkhoflaan naar de Edeseweg werden fietsenzaak én stalhouderij afgebroken. .

 

De Big Shopper, een jubileum uitgave van HVOB, is te koop bij de vereniging, Albert Heijn Bennekom en de PLUS in Bennekom voor 2 euro.

In tien afleveringen willen we wat meer vertellen over de foto’s die er op staan.

 

 

De zesde foto: Fietsenmaker E.v.d.Craats, Bennekom

Van winkel naar winkel.

November 2021

 

De vorige lezen?
https://oudbennekom.nl/shopper-5-marchal/

Met dank aan: Jerry Klok, ontwerp Shopper / Beeldbank HVOB, foto’s / Henk van Amerongen & Kees Heitink, tekstbijdragen / Dolf van Kampen, idee, vormgeving en foto’s