januari 2024

Het Theehuis van Hoekelum heeft een nieuwe eigenaar gevonden. 

 

18 februari 2022

Het is zover, de werkzaamheden zijn begonnen om het Theehuis, dat hoorde bij Kasteel Hoekelum, zo’n 10 meter te verplaatsen. Eind maart is de planning om het Theehuis naar de nieuwe plaats te rollen.

,,Ik denk dat de meeste mensen in Ede en Bennekom wel weten dat het theehuis wordt verplaatst”, zegt een woordvoerder van de gemeente Ede in de Gelderlander. ,,Het staat straks tien meter westwaarts. Na de verplaatsing wordt het ook volledig gerenoveerd met respect voor de historische waarden van het pand.” 

In Ede Stad van 20 oktober 2020 stond het al; “Het monumentale Theehuis is door de gemeente Ede aangekocht. Het markante gebouw wordt verplaatst en gerenoveerd waarbij het monumentale karakter volledig bewaard blijft. Verplaatsing zorgt voor een minder krappe weg, waardoor de verkeersveiligheid voor autoverkeer, wandelaars en fietsers wordt verbeterd”

https://www.edestad.nl/lokaal/gemeente-koopt-theehuis-hoekelum

1860 – foto 1910

Het theehuisje bij Hoekelum is gebouwd rond 1860. Het voorste gedeelte met opvallende pilaren werd door de kasteelbewoners als theehuis gebruikt. Een (later aangebrachte)  zichtlijn legde de verbinding met het kasteel en maakt het huisje tot een ‘point de vue’. Oudere foto’s tonen een geheel rietgedekt huisje met veel lagere zijmuren dan nu.

Bron: Kees Heitink,
https://oudbennekom.nl/nostalgisch-bennekom/