Bennekom – Rijksmonument Boekelo in Bennekom staat centraal tijdens de Open Monumentendag in het dorp op 9 september. Het publiek kan de deel bezoeken en rondom de boerderij lopen. Tevens zijn er diverse activiteiten tijdens dit gratis evenement.

Zoals elk jaar is de organisatie in handen van de Werkgroep Monumenten van Historische Vereniging Oud-Bennekom. Het thema van de landelijke Open Monumentendag is dit jaar ‘boeren, burgers en buitenlui’. In dit kader heeft de werkgroep ervoor gekozen de aandacht te richten op historische boerderij Boekelo.

De geschiedenis van het pand gaat terug tot voor 1600. Sinds meer dan een eeuw is de boerderij in bezit van de familie Van de Broek en is sinds 1946 rijksmonument. Boekelo is één van de weinige gebouwen in Bennekom én de gemeente Ede die een plek hebben gekregen op de rijksmonumentenlijst.

 

 

 

 

 

Het is een wonder dat het pand er nog is. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam er een reddingsplan voor het pand, dat in slechte staat was door achterstallig onderhoud en flink was beschadigd door oorlogsgeweld. Doortastend optreden van Ad van Slooten en Max van Hoffen als voorzitter van Oud-Bennekom in samenwerking met burgemeester Boot van Ede voorkwam dat het zwaar gehavende gebouw werd gesloopt. Architect IJsbrand Kok uit Amsterdam werd in de arm genomen voor de renovatie. De plechtige opening van de gerestaureerde boerderij vond plaats in het najaar van 1949.

Boekelo is tegenwoordig een prachtig oud huis met kruisvensters en bijzondere luiken. Toch is er niet veel bekend over de bouwhistorie. In 1656 maakte Jacob van Geelkercken een tekening van havezathe Boekelo. Hierop heeft het pand een kasteelachtig voorkomen die niet lijkt op de huidige boerderij. Omdat er veel vragen zijn heeft Oud-Bennekom offertes aangevraagd om een verkennend bouwhistorisch onderzoek te laten verrichten.

 

 

 

 

 

Tijdens de Open Monumentendag kan om de boerderij aan de Achterstraat 2 worden gelopen. Ook zijn er van 10.00 tot 16.00 uur rondleidingen, lezingen  en kinderactiviteiten. Hou www.oudbennekom.nl in de gaten voor het actuele programma.