In dit bericht blikken we terug op 20 jaar Open Monumentendag in Bennekom, we gaan terug in de tijd tot 2004. Open Monumentendag worst al veel langer ook in Bennekom “gevierd”, we zijn op zoek naar foto’s en verhalen van voor 2004. Graag naar pr@oudbennekom.nl
Veel van de wandelingen en sommige fietstochten, zie hier terug te vinden: https://oudbennekom.nl/routes/
2024 –
Routes, Netwerken en Verbindingen‘
Lezing en wandeling over voormalig landgoed Nergena
In Bennekom staat de Open Monumentendag 2024 in het teken van het voormalige landgoed Nergena. Dit landgoed lag in het buitengebied van Bennekom, ten westen van de huidige Dreeslaan en ten zuiden van de Langesteeg. In de eerste helft van de negentiende eeuw kwam er een einde aan het bestaan van het landgoed en daar ontwikkelde zich nadien een agrarisch landschap, waarin een aantal oude elementen, waaronder de drie vijvers, bleven bestaan en die ons herinneren aan het oude lustoord Nergena.
2023 –
“Als monumenten konden spreken”
De Historische Vereniging Oud-Bennekom zette zaterdag 9 september 2023 de deuren van diverse Bennekomse monumenten open. In de Oude Kerk wordt verteld over de kapitelen in de zijbeuken van de kerk en langs drie wandelroutes gaven gidsen deskundige toelichting bij tal van monumentale details. Op diverse plekken lieten bewoners ‘hun monumenten spreken’. Bij dee Brinkstraatkerk werd een HVOB informatiebord onthuld.
2022 –
“Duurzaam duurt het langst“
In Bennekom werd een programma aangeboden dat zich afspeelde op het landgoed Hoekelum. Het uitgestrekte landgoed Hoekelum is belangrijk cultuur-historisch erfgoed, het bevat in totaal 16 rijksmonumenten, waaronder het kasteel en de bijzondere en fraaie tuin- en parkaanleg. De HVOB had voor die dag twee mooie en interessante wandelingen voorbereid.
2021 –
“Mijn monument is jouw monument“
Op 11 september 2021 stonden de monumenten in het Bennekomse Bos centraal. De Historische Vereniging Oud-Bennekom had daar een wandelroute uitgezet langs De Hullenberg, de grafheuvels, de historische akkers en gebouw De Born.
2020 –
“Leermonumenten in groen en steen“
De landelijke Monumentendag, zaterdag 12 september, was ook in Bennekom door Corona anders dan anders. De Historische Vereniging Oud-Bennekom stelde de historie van het Ericapark, het Bart van Elstplantsoen en de Heelsumseweg centraal. Daarover was een extra dik nummer van het Tijdschrift De Kostersteen uitgebracht, vol informatie over de gebouwen en hun bewoners, en vooral ook de talrijke groene monumenten in het Ericapark. Omdat een evenement met veel bezoekers toen niet mogelijk was, was er een wandelroute uitgezet waarlangs veel van die informatie wordt aangeboden. Die kon op eigen gelegenheid worden gelopen.
2019 –
“Plekken van Plezier”
Velen hebben deze tweede zaterdag in september aangegrepen om deel te nemen aan de activiteiten die dag rond het voormalige kasteel Harslo had georganiseerd. In de schaapskooi bij de boerderij De Poort werd een lezing over Harslo verzorgd. Er was gelegenheid om te wandelen en te fietsen. Verder konden twee bedrijven, het oude dorshuisje en de Duitse bunker worden bezocht. In de schaapskooi was de bijzondere tentoonstelling “De Gelderse Vallei 1500 – 1700 in tekening” met tekeningen van Wim Angenent een bezoek meer dan waard.
2018 –
“In Europa“
De Bennekomse Open Monumentendag, op 8 september, was dit jaar in het bos. In en rond de PANORAMAHOEVE was een mooi en afwisselend programma samengesteld.
Behalve voor de Panoramhoeve en haar geschiedenis was er ook veel aandacht voor het bosgebied rondom. Er was een speciale Open Monumentendagwandeling uitgezet die toegelicht wordt in een speciaal uitgegeven ‘wandelboekje’.
2017 –
“Boeren, burgers en buitenlui“
Onze vereniging had ervoor gekozen de aandacht te richten op historische boerderij Boekelo, sinds 1946 rijksmonument. Op zaterdag 9 september bezochten naar schatting ongeveer 650 mensen deze boerderij . Er was een rondleiding bij het huis, voordrachten over de geschiedenis, een muziekgezelschap dat oude muziek ten gehore bracht, archeologische spelen voor kinde-ren, ‘broodjes-Boekelo’ en een dorpsomroeper die alle activiteiten aankondigde.
2016 –
“Iconen en symbolen“
In Bennekoms stond begraven en de begraafplaatsen centraal. Het evenement vond plaats op zaterdag 10 september.
In de Oude kerk gaf Rijk Munniks een toelichting op grafkelders en zerken. Ook vond daar een uitvoering plaats van het klarinetensemble van Marieke van Wolde, met begeleiding van Guus van Wolde op het kabinetorgel. In ’t Kerkheem hadden de gemeente Ede en de Stichting Terebinth elk een informatiestand. Het Kijk en Luistermuseum had er een vitrine met rouwkleding ingericht. Kees Heitink gaf er een presentatie over bijzondere grafkelders op de begraafplaats. Op de begraafplaats zelf waren diverse rondleidingen, langs graven van pastores, van markante Bennekommers en van Bennekomse schrijvers en dichters. In het baarhuisje was een tentoonstelling van Jan Hiensch over “Iconen in lood”
2015 –
“Kunst en Ambacht“
Begeleid door Kees Heitink konden vijf maal kleine groepen de toren van de Oude Kerk beklimmen. In de kerk zelf was een demonstratie door Wim Modderkolk en Nico Meijboom over orgelbouw. Ook was hier een zangvoordracht door Teun van de Steeg en Marion Overtoom. Ook aan de kraagstenen in de Oude Kerk werd aandacht besteed. In Bennekom was door Willem Baljet een wandelroute uitgezet langs opvallende ornamenten aan gebouwen. In de Gereformeerde kerk, de Ichthuskerk, de Ontmoetingskerk en de R.K. kerk werd toelichting gegeven op de daar aanwezige glas-in-loodramen en ornamenten.
2014 –
“Op Reis“
De activiteiten tijdens de Open Monumentendag waren geconcentreerd op het terrein van De Soetendael. Deze voormalige boerderij is een gemeentelijk monument. Openlucht optredens droegen bij aan de feestelijke sfeer. In de stalruimte werden voordrachten gehouden over de eigendoms- en bouwgeschiedenis van De Soetendael, en over de betekenis van De Soetendael als toevluchtsoord voor Joodse onderduikers. Ook de naburige boerderij op Halderbrinkweg 29 werd betrokken in de activiteiten van Open Monumentendag. ’s Ochtends heeft burgemeester C. van der Knaap het gemeentelijke monumentenschildje op het pand bevestigd.
De weersomstandigheden waren gunstig; ongeveer 1500 bezoekers zijn naar De Soetendael gekomen en daarmee was dit de meest drukke Open Monumentendag van Bennekom sinds jaren.
2013 –
“Macht & Pracht“
De werkgroep koos ervoor aandacht te schenken aan panden op het Van Slootenplein en de Edeseweg. Het evenement vond plaats op zaterdag 14 september. Activiteiten tijdens de Open Monumentendag waren: een videovertoning in de muziektent op het Van Slootenplein en een rondleiding door Rijksmonument Oud Vossenhol met speciale aandacht voor de voormalige ziekenhuisfunctie. Langs de Edeseweg waren foto’s geplaatst die een indruk gaven van de vroegere situatie.
2012 –
“Groen van Toen“
Tijdens Open Monumentendag 2012 op 8 september was in Bennekom de aandacht gericht op Kasteel en Landgoed Hoekelum. Activiteiten
tijdens Open Monumentendag waren: een rondleiding door boerderij Hoekelum, een excursie met de boswachter over het landgoed, vertoning van de documentaire ‘Het land van mijn vader’, huifkartochten langs voormalige pachtboerderijen van Hoekelum, een causerie in de voormalige orangerie over het Hoekelum van vroeger en een muziekuitvoering door het klarinetensemble van Cultura. Het aantal bezoekers was met een kleine duizend een groot succes.
Op 7 september waren in het kader van de ‘klassendag’ eveneens activiteiten op het terrein van het kasteel.
2011 –
“Hergebruik“
Voor Bennekom leidde dit thema ondermeer tot een nadere verkenning van de Havickse Eng met boerderij Havesteyn en een expositie
rond het leven en werk van ds. J. P. Paauwe. Voor het actief beleven van deze open monumentendag was een fietstocht uitgezet. In de Oude Kerk bespeelde Sjoerd Meijer beide orgels. Op de vrijdag voorafgaande aan de Open Monumentendag was het klassendag waarbij het Kijk en Luistermuseum en de Oude Kerk waren betrokken.
2010 –
“De smaak van de 19e eeuw“
In Bennekom gekozen voor een nadere verkenning van de Bovenweg met zijn bebouwing er was een gedocumenteerde wandeling uitgezet door de Bovenweg. Villa Rusticana was opengesteld. In de ochtend werden de wandelaars onderweg bij Bovenweg 24 verrast met swingende muziek van het Brass Choir Midden Nederland
2009 –
“Op de kaart gezet“
In Bennekom werd gekozen voor een nadere verkenning van het voormalige landgoed Nergena. Het verrichte omvangrijke historische onderzoek voor deze dag omvatte meer dan 1000 jaar geschiedenis en resulteerde in een serie artikelen in De Kostersteen nummer 109. Er was een gedocumenteerde fietstocht uitgezet door het gebied. Gefietst werd langs nog herkenbare historische elementen in het landschap en langs de oude boerenplaatsen die ontstonden na de teloorgang van het kasteel.
2008 –
“Sporen uit het verleden“
Het gebied rond de Lindelaan, de Veenderweg, de Bakkerstraat en een deel van de Brinkstraat stonden in Bennekom centraal. De Kostersteen nummer 105 bevatte artikelen over de geschiedenis van dit gebied en een gedocumenteerde wandelroute. Ruim 200 geïnteresseerden maakten deze wandeling die werd afgesloten met een gratis kopje koffie of thee in het Oude Postkantoor.
2007 –
“Bouwstijlen uit de periode 1850 – 1950“
Architect A.H. van der Waal (1892 – 1974) die in de themaperiode een groot aantal beeldbepalende woningen ontwierp. De in Bennekom uitgezette en gedocumenteerde fietstocht trok ruim 200 geïnteresseerden. Deze tocht voerde langs een aantal nog bestaande karakteristieke panden en werd afgesloten in de koffiekamer van het Kijk en Luistermuseum met een ‘Van der Waal gebakje’ uit de bakkerij van Mekking.
2006 –
“Feest“
Op Monumentendag was in het Kijk- en Luistermuseum een expositie te zien zijn met foto’s van feesten in het vroegere
Bennekom.
Omdat Monumentendag samenviel met de nationale orgeldag, waren in Bennekom de Oude Kerk en de Gereformeerde Kerk geopend.
2005 –
“Gebouwd op geloof “
Er waren op deze dag in Bennekom vijf kerkgebouwen geopend en iedere kerk was deskundige uitleg voor de bezoekers.
2004 –
“Merck-toch-hoe-sterck“
Er was een fietstocht uitgezet die voerde langs verdwenen bouwwerken maar ook langs nog zichtbare oorlogsherinneringen, vooral uit
de Tweede Wereldoorlog. De meeste verwoestingen hebben in Bennekom plaats gevonden in het najaar van 1944 en het voorjaar van 1945 toen de Bennekomse bevolking geëvacueerd was. Tijdens de fietstocht zal echter ook worden gewezen op de Grebbelinie ter verdediging van westelijk Nederland, en op Harsselo dat gedurende de late Middeleeuwen een rol speelde in de Gelders-Utrechtse oorlogen, en later ook in de Tachtigjarige oorlog.