Onderaan deze pagina een fotogalerij waarin je alle foto’s rustig en groot kunt bekijken.
De achtste en laatste foto in de jubileumactie “Ken je dorp” was niet te moeilijk. Het was villa Welkom op een foto uit 1910. De inzendingen tref je hier in willekeurige volgorde aan.
Iedere week is er een kleine prijsje te verdienen en de prijs van week 8 gaat naar: Peter Bouter, gefeliciteerd!
Jubileumactie “KEN JE DORP” In het Bennekoms Nieuwsblad verschijnen de komende tijd een aantal foto’s met een opdracht. Er zijn prijzen te winnen, stuur je bijdrage naar jubileum@oudbennekom.nl |
Wat achtergrond informatie over villa Welkom, Edeseweg 57, Bennekom.
Hendrik Bussink, timmerman en aannemer, bouwde deze villa in 1908. Hij woonde zelf op Edeseweg 59. Hij heeft er zelf nooit gewoond maar verhuurde het pand. De eerste huurder was een arts, Jan Hendrik Croockewit, huisarts te Wageningen. In 1913 vertrekt hij uit Bennekom.
De tweede huurder was ook een arts, August Emil Frans Grippeling, gepensioneerd legerarts van Bronbeek, bij Arnhem. In oktober 1917 vertrekt ook hij uit Bennekom.
De derde huurder werd Jan Marius van Stein Callenfels. Gepensioneerd luitenant –kolonel bij de infanterie. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag in 1932 kreeg hij nog de titulaire rang van Generaal-Majoor. Hij overleed in 1934 en is in Bennekom begraven. (zijn graf bevindt zich op het gedeelte van de begraafplaats aan de Kerkhoflaan). Tot 1940 bleef zijn ongetrouwde dochter Jacoba Adriana Cornelia er nog wonen.
De volgende bewoner is Leendert Cornelis van Doorn, gepensioneerd ambtenaar bij de spoorwegen, hij woont er tot 1949.
Vanaf december 1949 gaat Hendrika Bussink, de jongste dochter van Hendrik Bussink en weduwe van de molenaar Karel de Bruin, er zelf wonen. De molen ”Onze Rika”, aan de Molenstraat, is naar haar genoemd.
Het verdere verloop van deze villa is te vinden in “De Kostersteen”, no.139, van februari 2017, blz.14/23.
Kostersteen nr 139 februari 2017
Henk Gijsbertsen
Ton Storm:
Herinnering 1 februari 1953.
In deze villa woonde toendertijd Mevr. Rika de Bruin-Bussink, weduwe van Karel de Bruin, ex-molenaar van de molen “Rika” aan de Molenstraat, die in de oorlog vernietigd is.
Rika, voor mij Tante Rika, was een zuster van mijn grootmoeder, Mevr. Jannie Storm-Bussing. Wij woonden schuin tegenover Mevr. De Bruin.
Op de bewuste watersnoodavond met zware orkaankracht belde Tante Rika mijn vader op of ik (13jr) en mijn broer Jan (8jr) niet een nachtje bij haar in huis wilden slapen. Ze was heel erg bang! En dat hebben we gedaan.
Het was wel spannend: alles in huis kraakte en schudde door de harde wind maar het is goed gegaan.
Als dank kreeg ik een polshorloge, dat ik met mijn broer moest delen……!
Peter Bouter:
Edeseweg 57.
Op dit adres werd ik achter het rechterbovenraam 58 jaar geleden WELKOM geheten (geboren) en heb ik mijn eerste levensjaren gewoond! De eigenaresse was in de oorlog tijdelijk geëvacueerd naar Lunteren en ondergebracht bij mijn oma (de nog steeds bestaande winkel tussen Lunteren en Barneveld). Na de oorlog was er woningnood en zochten mijn ouders woonruimte toen ze wilden trouwen. Tante Rika (die ondertussen weduwe was geworden) bood uitkomst! Zij woonde in haar eentje in het grote linkerdeel van huize WELKOM en wij woonden met het gezin in het rechterdeel. Tante (zo noemden wij haar ook al was er geen familie-band) was de vrouw van de molenaar De Bruin van Bennekom (daarom heette ook een van de molens in Bennekom “onze Rika”).
We speelden in de grote tuin (liep toen door tot het Brinkerpad) en in de keuken gingen we wekelijks in de teil. De trein reed voorlangs en de melkboer en schillenboer kwamen met een pony-kar en Marie Bak bracht brood met een houten motorbakfiets! Ons deel stookte op olie en “tante” op kolen! Er was dus nog een echt kolenhok en een echte kolenboer!! Hoogtepunten waren als tante zelf ijs maakte en als ze al het snoeiafval eigenhandig met een flinke scheut petroleum in de hens stak. Ook de donkere zolder was een mooi speelterrein.
Ank Koster:
Bijgaand huize Welkom, aan de Edeseweg, waarover de eigenaar een paar jaar geleden een geweldig verhaal hield.
De laatste alweer in deze serie.
Dank voor het organiseren van deze leuke competitie. Jammer dat zo weinig Bennekommers mee deden.
Doriet Willemen:
Edeseweg 57 – Villa Welkom
Een schitterende villa, zoals er natuurlijk wel meer staan langs de Bennekomse invalswegen. Vanaf de weg niet zo goed zichtbaar als in 1910 door de grote struiken en bomen die er nu groeien. Maar het huis zelf ziet er nog precies zo uit als toen!
Bedankt voor de mooie ‘Ken je dorp’ -reeks! Het was leuk om mee te speuren.
Jan Huiberts:
De laatste opdracht van de reeks. Edeseweg 57.
Geen echte herinneringen maar ik kwam het vanmorgen op weg naar het Kijk en Luistermuseum toevallig tegen. Het enige is dat er nu een stel hoge bomen voor staan.
Dat waren op de foto van destijds nog eikeltjes o.i.d.
Miranda Maurizt-Elburg:
De foto van deze week is Huize Welkom, staat aan de Edeseweg 57. Ik heb gezocht even op internet op welkom en kwam deze tegen, om het te controleren ging ik gelijk via mijn ommetje op zoek. Dit is niet ver van mijn huis.
Ik zag dat de tuin ten opzichte van de foto in de krant, aardig gegroeid is en wordt nu gerenoveerd denk ik aan de stellage te zien. Ik loop er wel eens langs als ik van de andere kant van de Edeseweg vanaf de rotonde naar het dorp loop.
Hier is gevestigd, vereniging Edese Monumenten.
Ik vond het leuk om zo op zoek te gaan, naar de plekken waarvan ik tot nu toe 6 goed had.
Jan van Eck:
Huize Welkom, Edeseweg 57 Bennekom.
Een paar jaar geleden was ik met enkele andere HVOB leden bezig met het maken van een informatiebord bij de molen “Onze Rika”. Dat bord staat al weer een paar jaar bij de rotonde van de Molenstraat met de Commandeursweg. Een halve molensteen die uit de in de 2e wereldoorlog ontplofte molen kwam hadden we toegezegd gekregen. Maar een halve molensteen heeft nog een halve molensteen. Ik werd getipt door onze HVOB amateurhistoricus dat de ontbrekende steen achter huize Welkom ligt. Dat was mijn eerste echte aanraking met dit huis. Hartelijk ontvangen door de huidige bewoner kreeg ik de ontbrekende halve molensteen te zien, keurig opgenomen in het straatwerk achter het huis.
Kijk hier voor alle ingezonden foto’s en een paar meer.