De gedenksteen die in 1960 werd ingemetseld in de nieuwbouw van Vossenvelde MAVO, vond op 21 juni definitief onderdak in Het Gastenhuis Bennekom, bijna terug op zijn oorspronkelijke plek.
Vrijdag 21 juni werden er filmopnamen gemaakt door XON, onderaan deze pagina het verslag van Freek Steenvoorden. Mis het niet. Ook het Bennekoms Nieuwsblad was aanwezig in de persoon van Dick Martens, lees het in het Bennekoms Nieuwsblad of hier ……..https://www.bennekomsnieuwsblad.nl/reader/75885/2790557/eerste-steen-mavo-vossenvelde#p=3 |
Eerste steen weer “Thuis”
De gedenksteen die in 1960 werd ingemetseld in de nieuwbouw van ULO III, de latere Vossenvelde MAVO, vond vorige week definitief onderdak in Het Gastenhuis Bennekom, nagenoeg terug op zijn toenmalige plek. Een groep oud-docenten van Vossenvelde droeg de steen over aan Het Gastenhuis dat in 2020 op de plek van de school is gebouwd. Een initiatief van de Historische Vereniging Oud-Bennekom, die de steen bij de sloop redde en zorgvuldig bewaarde.
Een ULO voor Bennekom
De Edese Vereniging voor Christelijk ULO zocht in 1958 een bouwlocatie voor een derde school. De tweede school in Ede had toen al veel Bennekomse leerlingen en de vraag groeide. De school verrees in 1960 tussen het nieuwe Streekziekenhuis en de Vossenweg. Op 4 november werd onderaan de toekomstige buitentrap de eerste steen gelegd door Ds. Izaak Schipper, voorzitter van het verenigingsbestuur en predikant van de Hervormde Kerk Ede. Later was hij ook geestelijk verzorger bij geriatrisch verpleeghuis De Breukelderhof in Bennekom. Het gebouw met tien klassen, gymnastiekzaal en overblijflokaal, werd 4 januari 1962 in gebruik genomen, dan met het adres Robert Kochlaan 2.
Vossenvelde, van en voor Bennekommers
Met de Mammoetwet van 1968 wordt de naam MAVO ( Middelbaar Algemeen Vormend Onderwijs) ingevoerd. In 1974 kreeg ULO III de naam Vossenvelde.
Ruim zestig jaar lang genoten generaties Bennekommers hier hun voortgezet onderwijs. Voor velen een plek van dierbare herinneringen. Er ontstonden relaties voor het leven. Oud-leerlingen werden er docent. Nadat de school in 1995 onderdeel werd van het Het Streek en in 2012 naar de locatie Ede verhuisde werd het gebouw eind 2016 gesloopt. Op dat moment hebben enkele oud-docenten goed opgelet. Geschiedenisleraar Kees Heitink, erelid van Oud-Bennekom, bracht de gedenksteen in veiligheid. Teamleider Wim van Norel redde de eerste letter C van de schoolnaam van de gevel. Het in 1962 aan de gevel aangebrachte kunstwerk ‘Met de grote vogels’ van Marga Heuff – van Oven werd ook door beide heren gered en kreeg in 2017 een plek aan de gevel van zalencentrum De Brink aan de Krulweg. In 2020 kwam Wim van Norel met beheerder Plicht Getrouw overeen dat op de gevel van het nieuwe wooncomplex aan de Robert Kochlaan 2a-m de naam Vossenvelde kwam te staan.
Schenking aan het Gastenhuis
Na enig zoeken kwamen de oud-docenten op het idee, de geredde souvenirs terug te brengen naar hun oorspronkelijke plek: Het Gastenhuis Bennekom is gebouwd op het terrein van de school. Afgelopen vrijdag droegen ze de steen en de gevelletter C over aan het zorgechtpaar Caroline en Edwin Rienstra van Het Gastenhuis. Extra symbolisch was dat oud-docent Wim van Norel de steen onthulde samen met oud-leerling Rose van Wonderen-Hemstede, nu werkzaam als verpleegkundige in Het Gastenhuis.
Het Gastenhuis Bennekom
Het Gastenhuis Bennekom is een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Samen met bewoners en familie wordt het wonen hier zo thuis als mogelijk gemaakt. Eigen regie en de vrijheid van open deuren staan hierbij, als onderdeel van de visie op zorg, voorop.
Het Gastenhuis startte in 2020 aan de Pasteurlaan 14. Er zijn 18 eenpersoons appartementen en 2 appartementen voor echtparen. De sfeer in het huis is licht en ruimtelijk, binnen en buiten zijn met elkaar verbonden.
Caroline Rienstra: “Waardevol, om juist op deze plek ontmoeting en samen optrekken een vervolg te mogen geven. Daarom zullen we de geschonken Vossenvelde-objecten koesteren!”