Vrijdagmiddag 1 november wordt de laatste hand gelegd aan de beplanting van de nieuwe “rotonde”, het is een heel bijzondere situatie geworden. Daar zullen een aantal mensen erg aan moeten wennen.
Op maandag 16 februari werd een start gemaakt met de aanleg van een nieuwe rotonde voor het Pico Bello Pad.
Een korte bespiegeling van Kees Heitink, hij woonde OP het huidige kruispunt van 1957 tot 1972.
HET KRUISPUNT MOLENSTRAAT
Het kruispunt Molenstraat – Strooijweg – Edeseweg wordt een rotonde. Lang stonden er stoplichten. Eigenlijk nooit gebeuren er ongelukken. Waarom de rotonde nodig is weten we niet. De chauffeur op de streekbus zal er ongetwijfeld niet naar uitkijken. En kunnen we De Molenhoek nu wel ‘Molenhoek’ blijven noemen?
Het is een kruispunt van oude Bennekomse wegen. Tenminste de Strooijweg en de Molenstraat zijn dat. De Strooijweg liep, totdat in 1937 het grootste deel Prins Bernhardlaan ging heten, ooit helemaal door tot de Selterskampweg. De Molenstraat, richting Langesteeg en de Kraats is een oude route. De Edeseweg, kaarsrecht vanaf het Van Slootenplein tot de Boerhaavelaan, is van het midden van de 19e eeuw.
Op de hoek van de Molenstraat en de Edeseweg groeide ik op. Edeseweg 49 was ons adres. Op de andere hoek, nummer 51, woonde tandarts Kwant. Zonder stoplichten en tot 1968 dagelijks met de beroemde Bello voorlangs, al was Bello ook vaak een enorme treinlocomotief.Het ging niet altijd goed op ons kruispunt. Soms botsten er auto’s. Wij kinderen vonden dat niet erg. Op een hekje zaten we regelmatig met een schrift nummerborden te noteren, die toen nog blauw waren en witte letters hadden. Ik weet niet meer waarom, maar we deden het. Goede oude tijd. “HP-09-60” was mijn beroemdste nummerbord.
Zelf vind ik het jammer dat de Edeseweg nu steeds meer z’n samenhangende structuur verliest. De oude “hoofdweg” vanuit het dorp naar Hoekelum wordt steeds verder opgedeeld in stukken, met een steeds andere verkeerskundige indeling. Van de Molenstraat tot het Van Slootenplein wordt de weg zelfs al geëxploiteerd als “Pad”.
Kees Heitink
1980
5 september 2024
Klik op een foto voor een vergroting.
© Oude foto’s Documentatiecentrum Historische Vereniging Oud-Bennekom, foto 2024 Jan van Eck en Dolf van Kampen