Dinsdagmiddag 11 juni 2024 werd de samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Arjo van Oostenbrugge van Drankenspeciaalzaak Mitra Bennekom en de Historische Vereniging Oud-Bennekom. Namens de vereniging tekenden Els Rooswinkel, penningmeester en Gijs van Ginkel, secretaris.

Het is een heerlijk blond bier geworden, gebrouwen met rogge verbouwd in de Kraats. Tijdens de Oogstdag op het Van Slootenplein laten we zien hoe de rogge vroeger gedorst werd. Dit wordt gedaan door de vrijwilligers van ‘De Trapakkers’ uit Ede.

Bennekoms Rogge Blond bier is een initiatief van Gert Adams (voorzitter van de werkgroep Rogge), Mitra Bennekom en Historische Vereniging Oud-Bennekom. Een deel van de opbrengst komt ten goede aan HVOB.

Een fris en romig blond bier met 6% alcohol gebrouwen door Rock City Brewing in Amersfoort. Verkrijgbaar bij Mitra Bennekom en nog veel meer Bennekomse winkeliers.

Aardigheden:

“De rogge schoot in de aar,
En heel het veld ging wuiven.
Nog enkle dagen maar
En alles stond te stuiven”.   

Aldus het begin van een gedicht van
Willem de Mérode 1887-1939

Met Spelt, een andere zeer oude graansoort, was Rogge in de Middeleeuwen een van de basis meelsoorten, waar de mens zijn dagelijks brood uit kon bakken.

https://www.floravannederland.nl/planten/rogge