Boekelo

havezate in Bennekom

Welkom!

Deze pagina is gekoppeld aan de QR-code op het bord bij Havezate Boekelo aan de Achterstraat in Bennekom.

Op zaterdag 5 februari 2022 werd dit informatiebord over “Boekelo” onthuld door Wim van den Broek, toenmalig bewoner van de Havezate.

 

PROJECTVERANTWOORDING

Dit HVOB informatiebord is bedacht door het bestuur van HVOB en uitgevoerd in het winter van 2021/2022 door Jan van Eck, Kees Heitink, Dolf van Kampen en Aalt Jacob Welgraven, allen lid van de Historische Vereniging Oud-Bennekom.
Het ontwerp is van Jan Hiensch Grafisch Ontwerp, Barneveld
Met dank aan: EdeDoet

 

Januari 2024 kreeg de boerderij een nieuw rietendak. Er zijn inmiddels volop plannen voor een restauratie, overleg daarover is gaande. Boekelo zal bewoond worden door een nieuwe generatie Van den Broek. De familie bewoont Boekelo al meer dan een eeuw.

Een video van de onthulling van het informatiebord is te zien via https://youtu.be/

Deze onderstaande foto’s uit 1944-1945 geven een indruk van het uiterlijk van Boekelo voor de naoorlogse restauratie. Op de voorgevel is goed te zien hoe eerder kruisventers waren dichtgemetseld of waren vervangen door schuiframen.

OVER DE FILM:

Bij de officiële afsluiting van de restauratie en de heropening van Boekelo waren, inclusief de familie Van den Broek zo’n veertig genodigden aanwezig: onder meer een nazaat van Jonker Sloet (hij draaide de sleutel om), burgemeester Boot en zijn echtgenote, twee wethouders, de architect, aannemer en schilder, vertegenwoordigers van ministerie, provincie en monumentenzorg, het bestuur van de Stichting Oud-Bennekom met voorzitter Max van Hoffen en echtgenote en locaal bekenden als Jac. Gazenbeek en meester H.Pen die voor de krant schreef. Jet van den Broek – van Amerongen (1921-2018):  “Het was op 21 november, op mijn verjaardag!  Ze verzamelden zich eerst onder de toren in dorp en kwamen toen samen over het pad hier naar toe lopen. Na het omdraaien van de sleutel en de opening kregen ze hier in  de kamer brood, koffie en eieren”.
Kees Heitink

Herkent u mensen op de video laat het ons dan eens weten via het contactformulier.

De voorbereidingen op vrijdag 4 februari en de onthulling op 5 februari 2022

Boekelo in Lego

In het jubileumjaar, 2021, bouwde Erik van Well met zijn gezin Boekelo van legosteentjes. Kijk hier naar zijn verhaal!

Andere informatieborden

Dit informatiebord is het vijfde bord dat de vereniging heeft geplaatst. Oud-Bennekom heeft zes van deze informatieborden geplaatst in Bennekom. De andere borden staan op de begraafplaats aan de Kerkhoflaan, aan de Molenstraat hoek Commandeursweg over de molen Onze Rika, aan de Krommesteeg bij het monument voor Dolor Martin, aan de Harsloweg bij het poortgebouw van het verdwenen kasteel Harslo en bij de Brinkstraatkerk.

Als u op een foto klikt komt u bij de informatiepagina die bij dit bord past.