Welkom, deze pagina is gekoppeld aan de QR-code op het bord bij de Brinkstraatkerk.

Op zaterdag 9 september 2023, Open Monumentendag, werd dit informatiebord over de Brinkstraatkerk onthuld door de heer Henk Tip tijdens een feestelijke bijeenkomst.

De Gereformeerde Kerk te Bennekom is ontstaan op 14 februari 1887, dit kerkgebouw, inmiddels een gemeentelijk monument, werd in 1927 in gebruik genomen. De architect was J.B. Radstake uit Enschede, die veel meer kerken in Nederland gebouwd heeft. De detaillering is geïnspireerd op de Amsterdamse school.
De kerk werd gebouwd door de aannemer Van Drenth en Van Westrenen in Zaltbommel.

 

PROJECTVERANTWOORDING

Dit HVOB informatiebord is bedacht door Jan van Eck, Kees Heitink, Jan Hiensch en Dolf van Kampen.
Het ontwerp is van Jan Hiensch Grafisch Ontwerp, Barneveld

 

Het bord is mede mogelijk gemaakt door:
EdeDoet
Historische Vereniging Oud-Bennekom

 

Hieronder een link met verwijzing naar het belangrijkste andere werk van glazenier Temme: 3 mooie ramen in het koor van de Oud-Katholieke kerk te Arnhem.
https://arnhem.oudkatholiek.nl/wie-zijn-wij/kerkgebouw/gebouw-en-interieur/

 

Glaskunstenaar Gerard Temme en zijn Bennekomse levenswerk

Kees Heitink (artikel uit De Kostersteen 133)

De onbekende Arnhemse glaskunstenaar Gerard Temme bracht in 1946-1947 totaal 41 gebrandschilderde ramen aan in de Brinkstraatkerk in Bennekom. De ramen vormen samen een toonbeeld van kunst en ambacht en zijn terecht aangemerkt als gemeentelijk monument. Gerard Temme werd aangezocht de gehele kerk, die flink beschadigd was geraakt door oorlogsgeweld te beglazen. Wie was deze kunstenaar die de grootste opdracht die hij ooit maakte in Bennekom mocht uitvoeren?

Dit onderstaande artikel is een verkenning, die bij zijn vroege overlijden in 1952 begint. Klik op DOWNLOADEN

Rechts op het informatiebord ziet u een detail van een van de drie grote ramen die boven de hoofdingang van de Brinkstraatkerk te zien zijn. Het raam verbeeldt de profeet Jesaja, die door de engel wordt aangeraakt met een gloeiende kool.

De engel is op het informatiebord uitgelicht en heeft in de ene hand de kool en in de andere hand de tang waarmee hij de kool van het altaar genomen had ( Jesaja 6, vers 6). Deze gebeurtenis toont de uitverkiezing van de profeet als Boodschapper van God.

(te lezen in het bijbelboek Jesaja, hoofdstuk 6, vers 1 t/m 6

 

De Brinkstraatkerk in haar omgeving

(klik op een foto voor een vergroting)

Andere informatieborden

Dit informatiebord is het zesde dat de vereniging heeft geplaatst. De andere borden staan op de Begraafplaats aan de Kerkhoflaan, bij de rotonde Commandeursweg/Molenstraat, aan de Krommesteeg bij het monument voor Dolor Martin, aan de Harsloweg bij het poortgebouw van het verdwenen kasteel Harslo en bij Havezate Boekelo aan de Achterstraat.

Als u op een foto klikt komt u bij de informatiepagina die bij dit bord past.