Gisteren, maandag 21 oktober, werd bekend dat er een onderzoek komt naar het slavernijverleden van de private bank InsingerGilissen. https://nos.nl/artikel/2541584-onderzoek-naar-slavernijverleden-private-bank-insingergilissen

De firma Insinger & Co was een van de meest succesvolle en winstgevende bedrijven in de slavernijsector van Nederland. “Uit de archiefstukken blijkt dat de firma Insinger & Co. een actieve rol heeft gespeeld in het Nederlandse slavernijverleden, onder meer door de handel in koloniale goederen en investeringen en het beheer van plantages”, zo laat de bank weten. “We betreuren de rol die de firma Insinger & Co. als handelshuis vervulde in een economie die toen mede gebaseerd was op kolonialisme en slavernij en vinden het belangrijk dat er een helder beeld is van dit deel van de geschiedenis. 

Dit nieuwsbericht raakt ook Bennekom. 

In 1898 kocht een rijke telg uit deze Insinger-familie, Willem Alexander Insinger, huize Erica en vergrootte het terrein met aankopen aan de noord- en oostzijde. Geld verdiend met kolonialisme en slavernij. In Wageningen en Ede richtte Insinger enkele zuivelfabrieken op. Ook zat hij jarenlang in de gemeenteraad van Ede. In 1910 verruilde insinger met zijn partner Caroline Everwijn Lange Erica voor landgoed Oostereng. Hier liet het echtpaar door de toen bekende architect Johan Willem Hanrath een kapitale villa bouwen (deze is in de oorlog verloren gegaan). Zij waren liefhebbers van bijzondere bomentuinen en laten voor die tijd bijzondere soorten aanplanten, zoals Amerikaanse eiken, Robinia’s, Douglas sparren en esdoorns. In 1910 vervingen zij de herenboerderij door een landhuis. Rond het nieuwe landhuis legt tuinarchitect en dendroloog Leonard Springer vanaf 1911 een arboretum aan met bijzondere loof- en naaldbomen.

Willem Alexander Insinger (1857-1921)

In 1898 kocht Insinger villa Erica

Oostereng

 

Insinger overleed in 1921 in Wageningen, maar werd in Bennekom begraven. Bijzonder is dat architect Hanrath na zijn overlijden de opdracht kreeg een grafmonument voor zijn grafkelder ontwerpen. Springer op zijn beurt nam het beplantingsschema voor zijn rekening. HVOB-werkgroep Begraafplaats heeft deze in originele staat teruggebracht. Het graf op de oude begraafplaats is eenvoudig te vinden in de rij oude graven direct naast het urnenveld.