De Big Shopper, een jubileum uitgave van HVOB, is te koop bij de vereniging, Albert Heijn Bennekom en de PLUS in Bennekom voor 2 euro.

In tien afleveringen willen we wat meer vertellen over de foto’s die er op staan.

 

 

De zevende foto: Tabakswinkel J. van den Born, Dorpsstraat 8, Bennekom.

Klik op de foto voor een vergroting

 

Op de foto: aan de muur sigarettenautomaten. Boven in de gevel een hamer met hoefijzer als teken van de smid. Rechts is nu ‘Shoeby’’, toen  juwelierszaak Poppink.

Foto gemaakt in 1985

Dit huis was rond 1900 geen winkel maar een smederij. Smid Schneider verkocht zijn zaak in 1917 aan Jan de Nooij die zijn smederij 10 jaar later weer naar de hoek van de Krulweg/Veenderweg verhuisde.
In 1928 werd Roelof van den Born eigenaar. Hij verbouwde en begon een  winkel voor sigaren en sigaretten. De zaak kreeg de naam ‘Deli’, een naam die naar Indië verwijst. 
In 1960 nam zijn jongere broer Gerrit Jan de winkel over. Jan van den Born deed naast de winkel van alles voor het dorp. Zo bestierde hij de winkelkrant  ‘In en om de Kom’, verbonden met de middenstandsvereniging. Net als nu werkte de locale krant verbindend.
Jan van de Born sr. werd opgevolgd door zijn oudste zoon Jan. Deze sloot de zaak in februari 1994 definitief  waarna afbraak volgde.

Van smederij naar winkel naar winkel met apartementen.

November 2021

Lees ook over foto nummer 6 
https://oudbennekom.nl/shopper-6-vdcraats/

 

Met dank aan: Jerry Klok, ontwerp Shopper / Beeldbank HVOB, foto’s / Henk van Amerongen & Kees Heitink, tekstbijdragen / Dolf van Kampen, idee, vormgeving en foto’s