Projectgroep Stolpersteine Bennekom
Gedenktekens voor mensen die nooit een graf kregen

Leden: Bert Lever (voorzitter), Peter van der Molen, Chris den Ouden, Doriet Willemen.

11 januari 2020 Projectgroep Stolpersteine beëindigt werkzaamheden

De Projectgroep Stolpersteine Bennekom werd in 2014 in het leven geroepen om te komen tot het leggen van Stolpersteine voor in de oorlog vanuit Bennekom weggevoerde Joden die vervolgens omkwamen in de Duitse vernietigingskampen. Deze stenen zouden moeten worden gelegd voor de huizen waar deze mensen voor het laatst in (relatieve) vrijheid verbleven. Het initiatief tot het leggen van Stolpersteine werd in 1995 genomen door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig; het ontwikkelde zich inmiddels tot een Europawijd project. De bedoeling van het project is om met de stenen de namen van deze mensen in herinnering te houden.
In de zomer van 2017 werden zo in Bennekom 24 stenen gelegd op acht adressen, de meeste door Gunter Demnig zelf; een bijbehorend boek werd gepresenteerd.
Na een proef in 2018, kwam in 2019 nog een project over de Bennekomse Stolpersteine voor Bennekomse basisscholen gereed en werd aan de scholen beschikbaar gesteld. Hiermee werden de werkzaamheden van de projectgroep feitelijk afgerond en werd deze aan het einde van het jaar 2019 opgeheven.
Vanzelfsprekend zijn en blijven de voormalige leden van de projectgroep beschikbaar voor als zich iets voordoet ten aanzien van de Stolpersteine.

In het boek “Stolpersteine in Bennekom” worden de verhalen verteld van de 24 mensen waarvoor de stenen gelegd zijn. Een deel van deze informatie is ook op deze website te vinden.

Meer over de Stolpersteine Bennekom leest u HIER

Poetsen van Stolpersteine

Wanneer Stolpersteine net geplaatst zijn, blinkt het bovenste messinglaagje. Na verloop van tijd verdwijnt deze glans door de weersinvloeden. We hebben ervoor gekozen om de steentjes niet structureel een poetsbeurt te geven. De glans komt er niet mee terug en de letters kunnen er sneller door slijten. Maar wanneer mensen de Stolperstein in hun omgeving schoon willen houden is dat prima. We raden aan voor het schoonmaken een zachte doek of zachte borstel te gebruiken. In ieder geval GEEN schuurmiddelen en schuursponsjes! Daarmee beschadig je het bovenste laagje van de stenen.

Scholenproject Stolpersteine

Met een kaartje met GPS-coördinaten en een archiefdoos met voorwerpen en foto’s start voor kinderen van groep 8 een speurtocht naar de Stolpersteine in het dorp en naar de verhalen achter de namen op de stenen. Tijdens de interactieve ‘Stolpersteine-les’ gaan de leerlingen op zoek naar informatie, waarbij ze ontdekken dat de geschiedenis van WOII letterlijk om de hoek ligt. De Bennekomse basisscholen willen tijdens de voorbereiding op 4/5 mei aandacht besteden aan dit scholenproject.

Docenten kunnen de lesmaterialen hier downloaden met wachtwoord.
Belangstellenden kunnen informatie over het lespakket opvragen bij info@oudbennekom.nl 

Een fotoverslag van de eerste les: