Op de late avond van 2 april 1943 werden door jodenjagers van de beruchte Haagse Documentatiedienst vier joodse onderduikers weggehaald bij fietsenmaker Laurens, Bovenweg 23. Aan deze arrestatie ging een inval in Wageningen vooraf. Tot de arrestanten in Bennekom behoorden Francisca Bouman-Glaser en haar zoon Bernard Bouman. Twee dochters van Francisca, Irene Bouman en Sonja Bouman, werden eerder die dag samen met drie anderen in Wageningen opgepakt. Alle negen zijn enkele weken later vergast in het vernietigingskamp Sobibor.
Bij de voorbereidingen van de 2e druk van ons boek ‘Bennekom, Joods Toevluchtsoord 1940-1944’ kwam naar boven dat de fam. Laurens de paspoorten van Francisca Bouman – Glaser (1889-1943) en haar dochter Irene (1924-1943) bewaart. Zij wilden graag een goede plek voor deze documenten.
Onlangs kwam ik in contact met nazaat Paul Glaser. Hij schreef een indrukwekkend boek over het leven van zijn tante Roosje Glaser en beheert vele familiepapieren. Daarom heeft de fam. Laurens ingestemd met het idee om de paspoorten van Francisca Bouman- Glaser en haar dochter Irene over te dragen aan Paul Glaser. Een fijn gebaar waarmee de documenten een goede plek krijgen.
Kees Heitink
Wie is Paul Glaser?
Tijdens een bezoek aan Auschwitz ziet Paul Glaser in een vitrine een koffer uit Nederland staan, met daarop zijn achternaam geschreven. Het is het begin van de onthulling van een lang verborgen familiegeheim: de verzwegen lotgevallen van Pauls tante Roosje. Roosje Glaser was een jonge joodse vrouw die als danslerares werkte. Ze is zeer succesvol maar ook voor haar begint met de komst van de nazi’s een zeer onzeker en gevaarlijk bestaan. Ze komt terecht in verschillende kampen en overleeft uiteindelijk zelfs Auschwitz.
‘Dansen met de Vijand’ is een zeer lezenswaardig boek en inmiddels in vijftien talen vertaald. De mooie website tante-roosje.com vertelt onder meer over het boek, de familie Glaser, de Foundation die inmiddels is opgericht en bevat een aankondiging van een aanstaande reeks theatervoorstellingen.