Bennekom zelfstandig van 1 januari 1812 tot 1 januari 1818
Theodorus Prins (1750-1829) is de enige persoon die ooit burgemeester van Bennekom is geweest.

Bert Lever schrijft hier uitvoerig over in De Kostersteen nummer 126

In 1810 werd Lodewijk Napoleon, koning van Holland, door zijn broer, de Franse Keizer, aan de kant gezet en werd het Koninkrijk ingelijfd bij Frankrijk. Napoleon werd onze keizer.

De inlijving leidde tot een grootschalige bestuurlijke herindeling. De bestuurlijke veranderingen leidden er toe, dat er een definitief einde kwam aan het oude Ambt Ede. Het werd vervangen door het Canton Ede. Eind 1811 werd besloten het Canton Ede op te splitsen in vier zelfstandige Mairies: Ede zelf, Bennekom, Lunteren en Otterlo.

Na de nodige onderhandelingen kwam de zelfstandige Mairie Bennekom op 1 januari 1812 tot stand. Maire (burgemeester) werd Theodorus Prins en zijn zoon Hermanus Theodorus werd zijn adjunct. Theodorus Prins werd hiermee de eerste en enige burgemeester die Bennekom ooit gekend heeft.

Het was op 13 november 1813 dat Prins Willem voet aan wal zette in Scheveningen. Hij deed dat als ‘soevereine vorst’. Het Soevereine Vorstendom der Verenigde Nederlanden ontstond. Opnieuw brak voor Bennekom een periode van bestuurlijke veranderingen aan. Samen met Otterlo en Lunteren, ging het per 1 januari 1818 op in de gemeente Ede, en was het na zes jaar dus al weer afgelopen met de bestuurlijke onafhankelijkheid.

Wout Hol in 2012 met de “vrijheidshoed” bij de toegang van Bennekom. Dit hoofddeksel met ronde bol en brede rand, is een symbool van de vrijheid. De vrijheidshoed kwam tijdens de Franse Revolutie naar voren in de Nederlandse gewesten. Dit symbool komt ook terug in de vlag van Bennekom.

 

Bert Lever presenteert de Bennekomse Vlag tijdens een lezing in 2012. Burgemeester Van der Knaap neem het eerste exemplaar in ontvangst.

Lees meer over de Gemeente Bennekom in het artikel “Theodorus Prins en zijn familie. Bennekom in de Franse Tijd” van Bert Lever.