Wim Angenent: – De Gelderse Vallei 1500 – 1700

Op vrijdagmiddag 3 januari vond de feestelijk opening van de expositie “Verdwenen kastelen in een woest land” in  de bibliotheek van Wageningen plaats.
De expositie is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Wim Angenent (1927) werkte vele jaren in onze regio als amateur-archeoloog (veldwerkleider van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland – AWN).
Hij leidde onder meer grote opgravingen in de Kloostersteeg en bij de stadsmuren in Wageningen. Hij was veldwerkleider bij het onderzoek naar de ligging van kasteel Harslo en deed vele kleinere opgravingen.
In 2008 publiceerde Wim Angenent het boek ‘Wagvene’, 1000 jaar wonen en leven in Wageningen en omstreken, over de archeologie en prehistorie in de regio (317 pags). Het boek, uitgegeven in eigen beheer, is alleen nog bij uitzondering 2e hands op de markt.

Na zijn periode als archeoloog in het veld is Wim Angenent zijn kennis en studie gaan verwerken in grote tekeningen die allemaal de Gelders Vallei van 1500-1700 tot onderwerp hebben. Verdwenen kastelen en versterkte huizen als Kernhem, Hoekelum, Harslo, Grunsfort Hanepol, Terhorst, Tarthorst, het stadskasteel Wageningen, het Veerhuis en de Walburcht te Rhenen zijn in hun omgeving geplaatst en getekend met de kennis zover deze op dit moment voorhanden is. Dit leidde tot prachtig uitgewerkte (panorama) tekeningen met veel details.

Voor de expositie in de Bibliotheek in Wageningen (3 t/31 januari 2020) zijn er 11 van deze tekeningen geselecteerd. Ze beslaan de gehele Vallei.  Aan een tekening gaat ongeveer drie maanden werk vooraf. De tekeningen zijn gemaakt op Kodak tekenplastic en stuk voor stuk ingekleurd met aquarelverf.

Wim’s motivatie? “Fotografie was in de 16e eeuw nog niet mogelijk. En heden zijn, met uitzondering van Doorwerth, alle kastelen verbouwd of afgebroken en verdwenen uit het landschap. Die tijd wil ik graag tot leven brengen”.

Wim Angenents tekeningen zijn eenmalig op eenvoudige wijze ingelijst door Jan Hiensch.  Bij bezoek aan de expositie is een door de kunstenaar samengestelde  ‘leeswijzer’ beschikbaar.

In het voorjaar van 2020 worden deze unieke tekeningen, die als één geheel te beschouwen zijn, in boekvorm uitgegeven. Een uniek en fraai Kijkboek over een bijzondere periode in de regio Vallei, waarvan met het juiste oog nog allerlei sporen zijn te ontdekken. Met uitleg van de kunstenaar zelf.