Vandaag, 11 augustus, is het precies vijf jaar geleden dat de Duitse kunstenaar en initiatiefnemer tot het Stolpersteine-project Gunter Demnig in Bennekom van die herdenkingsstenen kwam leggen. Ze herinneren aan tijdens de oorlog uit Bennekom weggevoerde en vervolgens vermoorde Joden. Het leggen gebeurde onder het toeziend oog van de nodige belangstellenden, waaronder ook (soms nog heel jonge) verwanten van de vermoorde mensen.
Sindsdien is een aantal keren op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust (27 januari; bevrijding Auschwitz) extra aandacht gegeven aan de ‘Stolpersteine’ en de verhalen daar achter, onder meer door er – voor zover mogelijk – foto’s bij te plaatsen en soms ook door er ter plekke over te vertellen. Hier bleek de nodige belangstelling voor te bestaan, ook van de kant van familieleden.
Inmiddels adviseerden leden van de voormalige werkgroep ook bij gelijksoortige initiatieven in andere plaatsen in de omgeving.

Het boek over de verhalen achter de Bennekomse ‘Stolpersteine’ is nog te koop in onze webshop: www.oudbennekom.nl/product/boek-stolpersteine-in-bennekom

Meer lezen over de Stolpersteine in Bennekom en ons lespakket? Klik hier: https://oudbennekom.nl/stolpersteine/

Op ons YouTube kanaal staan een aantal filmpjes over de Stolpersteine waaronder deze.