Omroep Gelderland maakte in 2003 opnamen van de onthulling van het herdenkingsbord voor Dolor Martin. Dankzij de inspanningen van Frederik Paauwe werd dit bord gerealiseerd. De zoon van Dolor Martin, Stuart, was overgekomen uit de VS om het samen met de burgemeester van Ede te onthullen.
Dankzij Dick Rintjema heeft Omroep Gelderland ons de beelden beschikbaar gesteld.
Hieronder een verslag van de herdenking in 2023.
Op zaterdag 11 november herdachten we bij het monument voor Dolor A. Martin dat het die dag 80 jaar geleden is dat de Amerikaanse piloot Dolor Alfred Martin in zijn vliegtuig bij de Krommesteeg omkwam. Na een welkom door onze voorzitter Bert Mulder kreeg Jan van Eck het woord, hij bracht een indringende groet over van Stuart Martin uit de VS, de zoon van Dolor Martin.
Boodschap van Stuart Martin aan Jan van Eck: Bedankt iedereen!! Ik wou dat ik er dit weekend allemaal bij kon zijn, maar hopelijk kan ik de komende lente of zomer een bezoek brengen. |
Vervolgens vertelde Frederik Paauwe kort het verhaal van Dolor Martin, zoals hij dat beschreven heeft in zijn boek. Dhr. Paauwe was één van de initiatiefnemers voor het monumentje 20 jaar geleden. Hij bracht de pet van Dolor mee, waarin aan de binnenkant de foto van zijn vrouw zat en nog steeds zit.
Na een moment van stilte werden er bloemen gelegd, eerst daar leerlingen van de Kraatsschool en daarna door andere aanwezigen,
De bijeenkomst werd afgeloten door Egbert van de Stouw die kort zijn gedicht “Via Dolorosa” toelichtte en vervolgens voordroeg.
Het was een mooie bijeenkomst, laten we dit nooit vergeten.
Het boekje “De laatste vlucht van Dolor Martin” is te koop in onze webwinkel voor 5 euro
Vijf jaar geleden, in 2018, herdachten we samen met de leerlingen van de Kraatsschool dat het 75 jaar geleden was dat Dolor A. Martin zijn leven liet voor onze vrijheid, hieronder het verslag van die herdenking
Op vrijdag 9 november hebben de leerlingen van groep 8 van de SmdB “De Kraats” om 11.15 uur bij stilstaan bij het feit dat het bijna 75 jaar geleden is, in aanwezigheid van Burgemeester L.J. Verhulst van de gemeente Ede.
Na een kort welkom, vertelde Frederik Paauwe kort de geschiedenis van Dolor Martin en ook over de contacten met de zoon van Dolor Martin. Hij toonde de leerlingen en de andere aanwezigen de pet van de verongelukte piloot, in de pet zat een foto van zijn vrouw.
Daarna las Joanne Hardeman haar gedicht voor, getiteld “Jong maar dapper”
Het is oorlog november 1943
Dolor Martin, die dappere Dolor Martin, vliegt rond boven de Kraats
Duitse kanonnen worden afgevuurd
Hij weet niet hoelang het nog duurt
Nog maar achtentwintig jaar oud en twee jaar getrouwd
Een zoon van ongeveer één jaar liet hij achter want
het noodlot slaat toe, hij wordt geraakt en stort neer op deze plaats
Mensen zien het gebeuren en gaan gauw naar spullen speuren
Vijftig jaar later komt zoon Stuart naar deze plaats in de Kraats
Nu staat er een monument anders had bijna niemand uit deze tijd hem gekend
Joanne Hardeman
9 november 2018
Wilco Adams (oud-leerling van de Kraatsschool) speelde de “Last Post” en we waren 2 minuten stil.
Daarna sprak burgemeester Verhulst over het belang van herdenken en gaf het startsein voor poten van violen rond het monument
Lees ook het verslag in de Gelderlander, KLIK HIER
Groep 8 van SmdB “De Kraats” heeft in de week voorafgaande aan de herdenking stil gestaan bij de crash en hebben meer informatie gekregen over de reden van de vluchten naar Duitsland.
Ook hebben twee gastsprekers de leerlingen meer verteld. Op donderdag 8 november leest Jan van Eck voor uit het oorlogsdagboek van zijn vader, die de gebeurtenissen beschrijft.
Vrijdagmorgen heeft dhr. F Paauwe uit Amsterdam de leerlingen verteld over zijn contacten met de zoon van Dolor Martin en heeft foto’s en ook andere persoonlijke spullen van Dolor Martin laten zien.
Dhr. Paauwe was één van de initiatiefnemers voor het monumentje (15 jaar geleden) en heeft ook een boekje geschreven over Dolor A. Martin.