Ons lid en LEGO-bouwer Erik van Well gaf met zijn gezin al meer Bennekomse monumenten vorm in zijn favoriete bouwsteentjes. Kasteel Hoekelum, Panoramahoeve, de Brinkstraatkerk en (zelfs twee keer) de Oude Kerk zijn al gebouwd. Maar de oude Hofstede Boekelo, de ‘geboorteplek’ van Oud-Bennekom, vormt wel een extra grote uitdaging. Op ons verzoek werkt hij nu aan een model dat in de loop van het jubileumjaar 2021 klaar zou moeten zijn om aan alle Bennekommers te tonen. In deze rubriek gaan we regelmatig voor u volgen hoe dit avontuur verloopt. Erik: veel succes!

Boekelo in LEGO – zou dat lukken? (2) december 2020

Bouwer Erik doet verslag:

Een uitdaging is het zeker. Maar een verzoek van Oud-Bennekom is leuk genoeg om een poging te gaan wagen en gewoon aan de slag te gaan. En daarbij is een goed begin het halve werk. Foto’s maken, tekeningen zoeken en vooral goed alle verhoudingen in beeld brengen. En vooral dat laatste is nog niet zo eenvoudig. De maten van een bouwwerk worden doorgaans bepaald op basis van de bestaande Legostenen voor specifieke kenmerken van het gebouw. Natuurlijk kun je niet alles precies nabouwen; dat hoeft ook niet. Maar de ramen zijn een goed voorbeeld. Als daarvan de hoogte-breedte verhouding niet klopt, lijkt het gebouw uiteindelijk niet. Ook het vinden van de juiste kleur stenen is een uitdaging. Op de foto’s is te zien hoe een raam er in werkelijkheid uitziet, een eerste ‘proefraam’ in Lego en hoe het uiteindelijk wordt.

Een volgende uitdaging is het zoeken van de juiste steentjes. We hebben een enorme hoeveelheid blokjes in huis en Boekelo zal minder stenen vergen dan de Oude Kerk, die we eerder bouwden. Maar toch zijn er voor elk bouwwerk nieuwe stenen nodig. Dit keer bijvoorbeeld oranje dakpannen, donkergroene stenen voor de deuren en kleine steentjes voor de afwerking van de dakgoot.

Stenen zoeken gaat via verschillende wegen; speciale blokjes zijn vaak wel te vinden via Blokjesland in Ede, maar als je van een specifiek steentje erg veel nodig hebt (bijv. 2000 oranje dakpannen), dan biedt Bricklink uitkomst; een soort wereldwijde Marktplaats voor Legobouwers. Ook het zoeken van stenen in soorten en maten kost voor een groot Legoproject uiteindelijk soms wel een paar dagen werk. Maar als dan uiteindelijk de stenen per post binnenkomen, is het diezelfde avond vaak al bouwen geblazen om te zien of het idee van hoe het ongeveer zou moeten worden ook echt uitpakt zoals gedacht…

Boekelo in LEGO – zou dat lukken? (1) oktober 2020

In september maakte Erik van Well (links op de foto) kennis met Boekelo-eigenaar Willem van den Broek, die welwillend aan het project meewerkt. Er bestaan van de boerderij weliswaar getekende gevelaanzichten uit de tijd van de restauratie in 1946, maar voor het nabouwen in LEGO van dit historische monument is veel meer informatie nodig over de vele bouwtechnische details. Kijk je naar ramen, deuren, dakhellingen of metselwerk, niets is er standaard. En het zit ook niet zomaar in de LEGO-collectie.

Op de tweede foto wordt al zichtbaar hoe groot de uitdagingen gaan worden. Erik zette tal van specifieke kenmerken op de foto, om die te gaan toetsen aan de mogelijkheden en beperkingen van zijn bouwmateriaal. Zijn ervaring is groot, maar hij heeft nog de nodige puzzels op te lossen. We zijn benieuwd naar volgende berichten.