Fietsexcursie

27mei12:3017:00FietsexcursieOp pad met Durk Bouwman in de Doesburgerbuurt

Evenement Details

De excursie zal in het teken staan van de Doesburgerbuurt.
Wil je een indruk krijgen hoe Bennekom er rond 1900 uitzag? Kom en neem deel aan de jaarlijkse HVOB Fietsexcursie, die op zaterdag 27 mei a.s. zal plaatsvinden.

Verzamelen:   Uiterlijk 12.30 uur aan het begin van de oprijlaan van Boerderij Hoekelum (bij het boswachtershuisje).
Gids:               Durk Bouwman
Kosten:           € 7,50 per persoon (voor reisbeschrijving, routekaart en versnaperingen)
Inschrijven:     Per e-mail ( info@oudbennekom.nl )
Deadline:        26 mei a.s. 18.00 uur

Contact: Peter Westerveld (p.westerveld@freeler.nl of 06-16294231)

Durk Bouwman zal ons opnieuw met duizend-en-een-verhalen rondleiden en laten zien waarom de Doesburgerbuurt aan de noordwest kant van Ede van bijzondere betekenis is. Ook voor Bennekommers.
De Doesburgerbuurt is een zeldzaam wordend stuk Veluwerand. Het is nog onbebouwd. Geheel intact is de overgang van bos en heide naar het open akkerland van de eng met aansluitend een besloten weidegebied met stegen. Ooit begon hier de Gelderse Wetering. Het is eigenlijk het spiegelbeeld van het Bennekom van het begin van de 20e eeuw. Toen de eng nog zonder onderbreking overging in de bossen van Hoekelum. Voor de Doesburgerbuurt zijn dat de bossen van Kernhem.

In de Doesburgerbuurt staat nog de standerd-korenmolen, die in Bennekom is verdwenen. Het behoud van deze molen is dankzij de inzet van een Bennekommer. Durk Bouwman zal onthullen wie. Op onze fietstocht door de buurt zien we ook hier een paar gave oude boerderijen, van groot naar klein. In de oudste boerderij willen we een kijkje nemen. Met een blik op het bosgebied zal worden uitgelegd waaraan Bennekom aan is ontsnapt en de Doesburgerbuurt niet doordat de heide hier eigendom was van de buurt. We gaan langs de plek van de schaapskooi waar het Verzet in 1944 een moeilijke beslissing heeft moeten nemen. Op de route huiswaarts zien we richting Ede hoe de bebouwing van Kernhem dichter en dichter bij de Doesburgerbuurt komt. Het heeft ons echter ook weer dichter bij het verleden gebracht. Bij het grondwerk voor die wijk kwamen zeer oude bewoningssporen tevoorschijn. Ook hierover krijgen we tekst en uitleg. Kortom, het wordt weer een boeiende fietsreis door verleden en heden.

Onderweg is er een halteplaats met een versterkend hapje en drankje. Rond 16.30 fietsen we huiswaarts.
Voor het geval dat het regent, denkt u aan regenkleding.

Meer

Tijd

27 mei 2023 12:30 - 17:00(GMT+00:00)