Op 27 mei ging een grote groep geïnteresseerden op de fiets met Durk Bouwman naar de Doesburgerbuurt. En ook dit jaar weer was de jaarlijkse fietsexcursie een succes.

Op Facebook schreef Gerda Kranen: “We hebben genoten van de excursie! Durk vertelde wetenswaardige dingen en wees ons op bijzonderheden in het landschap. Peter regelde de logistieke zaken weer helemaal naar wens. Heel erg bedankt voor deze fraaie excursie!”

Onder de foto een kort verslag:

Vandaag hadden we een weertje dat je vooraf zo zou bestellen, niet te warm, niet te koud, droog en een klein zuchtje wind. Ideaal weer voor een fietsexcursie onder leiding van Durk Bouwman. Met een groep van ongeveer 30 personen vertrokken we vanaf het theehuis van Hoekelum naar de Doesburgerbuurt, ten noorden van Ede.

Met de grote groep was het nogal een geslinger in het drukke verkeer, maar door de groep in drieën te verdelen viel het allemaal mee. Aangekomen vlak bij de Doesburgermolen troffen we elkaar weer.

Durk liet ons in de Doesburgerbuurt de verschillende landschapstypen zien die daar zijn. Aan de ene kant van de weg soms totaal verschillend aan het landschap aan de overkant. Onderweg konden we nog een paar boerderijen bezoeken, de eerste was een boerderijtje dat erg vervallen was, de tweede een prachtig gerenoveerde boerderij. Bij de uitspanning die tegenwoordig “Hof van Ede” heet, maar die veel van ons nog kennen als Flora kregen we een koele versnapering, en tijdens het nuttigen ervan vertelde Durk over de geologie en de grondwaterstromen in het gebied. Links en rechts slingerend over de wegen van het buitengebied kwamen we op plekjes waar de meeste van ons geen weet van hadden. Geen wonder dat het allemaal enorm uitliep. Aan het einde van de excursie was er nog een toegift, Durk kon het niet laten ons nog even de dijk langs de Doesburgerdijk te laten zien, en toen we daar toch reden even naar de boerderij Pothoven te gaan. Deze boerderij is in zeer slechte staat, maar is onlangs verkocht en wordt binnenkort geheel gerenoveerd. De nieuwe eigenaar vertelde vol trots over de boerderij en zijn plannen. Daarvandaan was het nog maar een kleine afstand om naar een oude eik te gaan. Een grote imposante eik op het landgoed Kernhem die mogelijk de oudste eik van Ede is. Meer toegiften had Durk niet. Het was al ruim half zes geweest en ik had al een 25 kilometer op de teller staan. Tijd om naar huis te gaan. Durk, het was weer een heerlijke leerzame maar bovenal ook gezellige dag, bedankt.