DE VERDWENEN MOLEN VAN HARSLO
Een windmolen in Bennekom bestond al in 1388. Het was de molen die bij Harslo hoorde. Hij stond op de tegenwoordige Laar, een hoger deel ten noordwesten van het dorp Bennekom. Een vermelding als ‘heer Eck’s muel’ stamt uit 1634.
Op zaterdag 29 mei wordt het informatiebord over Kasteel Harslo onthuld. In het kader daarvan zullen we de komende tijd korte berichten over Harslo plaatsen. De berichten zijn van de hand van Wout Hol & Kees Heitink. |
De houten standerdmolenmolen met bijbehorend erf kwam in handen van Peter Verwaaijen, molenaar. Het was geen onderdeel van Harslo meer. Dezelfde Verwaaijen kreeg in 1873 ook een tweede molen in Bennekom in handen: de nieuwe molen aan de ‘Molenweg’. Cebus de Bruin werd als molenaar aangesteld. De Bruin kocht beide molens in 1878 over, maar moest zijn eigendom in 1886 alweer laten aan zeven vooraanstaande Bennekommers onder aanvoering van W.E.J. Baron van Wassenaer.
In 1901 overleed Cebus de Bruin. Hierna kochten zijn weduwe Hendrika en haar zoons de molen aan de Molenweg terug. Deze molen heette ‘Onze Rika’.
De voormalige molen van Harslo op De Laar bleef buiten de koop en raakte (verder) in verval. Rond 1902 volgde afbraak.
De Molenkamp, een zijstraat van de Heidelaan, herinnert nog aan de verdwenen molen van Harslo op De Laar. De vroegere molen van Harslo is vaak ingetekend op oude kaarten van Bennekom en omgeving. In het logo van de Historische Vereniging Oud-Bennekom is zo’n oude afbeelding terug te vinden. Het betreft hier de kaart van Witteroos, 1570.