Komende zondag, 29 januari, wordt overal in Nederland de ‘Holocaust’ herdacht. Dit gebeurt ieder jaar in het weekend volgend op 27 januari, de dag dat in 1945 het kamp ‘Auschwitz’ bevrijd werd door Russische militairen. In Bennekom brengen we op deze dag de vierentwintig in het dorp, en bij Natuurvriendenhuis ‘De Bosbeek’, aangebrachte Stolpersteine extra onder de aandacht.

Dit jaar gebeurt dat niet met plaatsing van foto’s van de weggevoerde personen. Dat is weer in 2024 voorzien (twee jaarlijkse cyclus). Wel is er digitaal een routekaartje voorhanden waarmee de plaatsen van de stenen in het dorp eenvoudig te vinden zijn. Naar behoefte kunt u een steentje leggen bij één of meer van deze kleine maar toch zulke indrukwekkende herdenkingssteentjes.

In Ede is een herdenking bij het Joods Monument in het herdenkingspark bij het Mausoleum. Dat monument krijgt op korte termijn een ‘update’. In de afgelopen jaren zijn veel nieuwe namen gevonden van slachtoffers in de gehele gemeente. Tevens is gebleken dat er namen op het monument staan niet vanuit Ede naar de vernietigingskampen zijn gegaan. 

Wilt u meer weten? Dan vindt u hier verhalen over alle Bennekomse Stolpersteine op deze website: https://oudbennekom.nl/stolpersteine/

bij de kaart: adres / familienaam

  1. Alexanderweg 44, Lucas;
  2. Bovenweg 23, voor Bouman en Kahn
  3. Commandeursweg 29, voor Frankenthal
  4. Lindelaan 16, voor Rippe
  5. Schoolstraat 38, voor Gans
  6. Prins Bernhardlaan 28, voor Pagelsohn
  7. Algemeer 32, voor Frenk en Micheels.
    Niet op de kaart: Bosbeekweg (infobord Nivonhuis), voor Manasse en Bromberg

Deze plattegrond kunt u hier als pdf downloaden LET OP klik op het woord DOWNLOADEN*

 

Het informatieblad zoals we dat in 2022 gebruikt hebben.
klik op het woord DOWNLOADEN*